1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Maren Enerji Melih JES'i üretime geçirdi

Maren Enerji Melih JES'i üretime geçirdi

Enerji Günlüğü - Kipaş Holding bünyesindeki Maren Enerji, Aydın’daki 33 MW’lik Melih Jeotermal Enerji Santrali’ni (JES) devreye aldı. Grubun toplam...

Maren Enerji Melih JES'i üretime geçirdi

Enerji Günlüğü - Kipaş Holding bünyesindeki Maren Enerji, Aydın’daki 33 MW’lik Melih Jeotermal Enerji Santrali’ni (JES) devreye aldı. Grubun toplam JES kurulu gücü 200 MW’ye ulaştı.

Maren Enerji Genel Müdürü Mehmet Şişman, Aydın Germencik Dağkaraağaç mevkiindeki jeotermal enerji santrali yatırımını tamamladıklarını söyledi. Mehmet Şişman, Kipaş Holding iştiraki Maren Enerji’nin 33 MW’lik yeni santralinin, yılbaşından hemen önce geçici kabulü yapılarak üretime geçirildiğini belirtti.

YERLİ TÜRBİN KULLANDI

Mehmet Şişman, “Yatırımına iki yıl önce başladığımız Aydın Germencik’teki Melih JES, saatte 1700-1800 tonluk suyla çalışacak. Jeotermal akışkanın sıcaklığı ise yaklaşık 160 derece” dedi. Mehmet Şişman’ın verdiği bilgiye göre Melih JES, çift çevrimli bir santral. Santralde, yurt içinde üretilmiş türbin kullanıldı. Melih JES’te yılda yaklaşık 260 milyon kWh elektrik üretilmesi planlanıyor.

NAZİLLİ’YE 10 MW’LİK JES YOLDA

Maren Enerji’nin, jeotermal enerji alanındaki yatırımlarına devam edeceğini kaydeden Genel Müdür Mehmet Şişman, “Şu anda planladığımız yeni tesisler de var. Onlar da yine Germencik Bölgesi ile Nazilli Bölgesi’nde düşünülüyor. Nazilli’de 10 MW’lik bir JES kurmayı planlıyoruz. Germencik’te ise henüz ön hazırlık aşaması devam ediyor. Bu yüzden orada kesinleşmiş bir kurulu güç yok” diye konuştu. 

KİPAŞ’IN TOPLAM GÜCÜ 198.8 MW

Kipaş Holding’in jeotermal alanındaki yatırımlarının bir bölümü Maren Enerji çatısı altında yer alıyor. Maren Enerji bünyesindeki JES’lerin toplam kurulu gücü, Melih JES’in de devreye girmesiyle birikte 150 MW’ye ulaştı. Diğer grup şirketi Ken Kipaş’ın Aydın Germencik Bölgesi’ndeki 48.8 MW’lik jeotermal santrali ile birlikte Kipaş Grubu toplamda 198.8 MW’lik bir kurulu güce ulaşmış durumda.

ŞİŞMAN: İKİ KULEMİZ DOLU

Maren Enerji Genel Müdürü Mehmet Şişman, ileride planladıkları yeni yatırımlar için jeotermal sondajlarına devam ettiklerini söyledi. Grubun kendi sondaj kuleleri bulunduğunu da ifade eden Şişman, “Jeotermal kuyularını kendi kulelerimizle kazıyoruz. Kule sahibi olmak bize daha rahat çalışma ortamı sunuyor. Hem böylece sondaj sektörüne de yatırım yapmış olduk. İki kulemizle şimdilik sadece kendi şirketimizin işlerini yapıyoruz. Çünkü kuleler kendi çalışmalarımıza ancak yetiyor. Zaman zaman dışarıdan ilave kule kiralıyoruz” dedi. 

Mehmet KARA 

Önceki ve Sonraki Haberler