1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ankara’da doğalgaz sayaçları yenileniyor

Ankara’da doğalgaz sayaçları yenileniyor

Enerji Günlüğü - Başkent Ankara’da ön ödemeli doğalgaz sayaçları yenileniyor, yerine faturalı sayaç takılıyor, sayacı değişen aboneler güvence...

Ankara’da doğalgaz sayaçları yenileniyor

Enerji Günlüğü - Başkent Ankara’da ön ödemeli doğalgaz sayaçları yenileniyor, yerine faturalı sayaç takılıyor, sayacı değişen aboneler güvence bedeli ödeyecek.

Ankara’da doğalgaz dağıtım hizmetleri sunan Başkentgaz, yaklaşık 950 bin adet ön ödemeli sayacı faturalı sayaçlar ile değiştiriyor. Sayaç yenileme işlemlerine, 90’lı yıllardan itibaren kullanılmaya başlayan, kullanımdaki ön ödemeli sayaçların eskimesi, elektronik kitlerinin sürekli arızalı duruma geçmeye başlaması, pil sorunları yaşanması, kart manyetiklerinin sık sık bozulması, ekonomik ve teknik ömürlerini doldurmuş olması gerekçe gösteriliyor. Söz konusu sayaçların zaman zaman yanlış hesaplama yaparak mağduriyete yol açması da yenilenme gerekçeleri arasında sayılıyor.

Mevzuata göre doğal gaz dağıtım şirketleri, 20 yılını dolduran sayaçları müşterinin talebi olmaksızın yeni sayaçlar ile değiştirme yetkisine sahip. Aynı şekilde 14 yılını doldurmuş sayaçlar da “tamir edilemez ve kullanılamaz hale gelmesi durumunda” müşteri talebi aranmaksızın yeni sayaçlar ile değiştirilebiliyor.

ÜCRET TALEP EDİLEMEZ

EPDK’dan yapılan açıklamada yeni sayaçların dağıtım şirketlerinin mülkiyetinde olduğu belirtilerek “Bu sebeple müşteriden sayaç bedeli veya sayaç değişim bedeli kesinlikle talep edilemez” denildi. Açıklamada, faturalı sayaca geçişte talep edilen bedelin ise sayaç ücreti olmadığı vurgulanarak şöyle denildi: “Bu bedel güvence bedelidir ve vatandaşlarımız aboneliklerini sonlandırdıkları anda dağıtım şirketi bu bedeli enflasyon oranında güncelleyerek vatandaşlarımıza geri ödemek zorundadır. Vatandaşlarımız bu konuda da müsterih olmalıdır çünkü güvence bedeli dağıtım şirketinin değil, ödemeyi yapan tüketicinindir. Güvence bedeli doğal gaz kullanım süresi boyunca dağıtım şirketinin alacaklarını garanti altına almak için tahsil ettikleri ve abonelik sonlandırma esnasında güncelleyerek vatandaşlarımıza iade ettikleri bir bedeldir.”

EPDK KİMSENİN GAZI KESİLMEYECEK

Başkentgaz tarafından ön ödemeli sayaçların faturalı sayaçlar ile değiştirilmesi konusunda yürütülen tüm süreçlerin yakından izlenip denetlendiğini belirten EPDK yetkilileri, şu ana kadar bu nedenle hiçbir abonenin gazının kesilmediğini vurguladı. Yetkililer, “Mevzuatta tanımlanan gaz kesilmesini gerektiren durumlar (borcunu ödememe, usulsüz ve kaçak kullanım vb.) haricinde hiçbir tüketicimizin gaz arzının durdurulması mümkün değildir. Vatandaşlarımız aksi bir durumla karşılaşmaları halinde EPDK resmi internet sitesindeki tüketici şikayetleri köşesine başvurabilir. Kurumumuz mevzuata aykırı uygulamaların tespiti halinde yasal süreci başlatacak ve vatandaşlarımızın mağdur edilmesine izin vermeyecektir” ifadesi kullanıldı.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler