1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kumbaroğlu: TürkAkım rota değişikliği Türkiye’yi olumsuz etkilemez

Kumbaroğlu: TürkAkım rota değişikliği Türkiye’yi olumsuz etkilemez

Enerji Günlüğü - EED Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Avrupa Komisyonu’nun yönlendirmesiyle yapılan Türk Akım’ındaki rota değişikliğinin...

Kumbaroğlu: TürkAkım rota değişikliği Türkiye’yi olumsuz etkilemez

Enerji Günlüğü - EED Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Avrupa Komisyonu’nun yönlendirmesiyle yapılan Türk Akım’ındaki rota değişikliğinin Türkiye’yi olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. 

Son yılların önemli enerji projelerinden Türk Akımı’nda, daha önce belirlenen güzergahın değişerek Türkiye’den Avrupa’ya gidecek hattın Yunanistan yerine Bulgaristan’a giriş yapacağı beklentisini değerlendiren enerji uzmanlarına göre Avrupa Komisyonu’nun yönlendirmesiyle yapılan değişiklik Türkiye’yi olumsuz etkilemeyecek.

TÜRKİYE-BULGARİSTAN İLİŞKİLERİNE DOPİNG ETKİSİ YARATACAK

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türk Akım’ın yeniden Bulgaristan üzerinden gitmesini “Türkiye-Bulgaristan ilişkileri açısından doping etkisi yaratacak” bir gelişme olarak niteledi.

AVRUPA’NIN ÖNCELİĞİ ÇIKAR PROJELERİ

2015 yılında TESLA ve EASTRING boru hattı projeleri AB’nin Ortak Çıkar Projeleri listesinde yerini aldığına dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“TESLA projesi Yunanistan üzerinden Avusturya’ya uzanan, EASTRING ise Bulgaristan üzerinden Slovakya’ya uzanan proje. Bu projelerden bir tanesinin hayata geçmesi bu aşamada diğerini rafa kaldırır. Nitekim Kasım ayında AB’nin Ortak Çıkar Projeleri listesinden TESLA çıkarken EASTRING kaldı. Avrupa Komisyonu boru hattı güzergahlarını Ortak Çıkar Projeleri üzerinden yönetiyor. Nerdeyse tamamı doğalgaz ile ilgili olan 173 adet Ortak Çıkar projesi söz konusu. Bu projelerin hayata geçebilmesi için 5, 35 milyar Euro tutarında bir fon ayrılmış durumda.”

YENİ HUB BULGARİSTAN

Türk Akım’daki rota değişikliği ile HUB olarak ifade edilen Dağıtım Merkezi vizyonunun Bulgaristan’a geçtiğini belirten Prof. Dr. Kumbaroğlu, şunları kaydetti:

“Ortak Çıkar Projeleri listesi de bunu açıkça ortaya koyuyor. Bulgaristan’da Balkanlar Dağıtım Merkezi oluşumu için her türlü altyapı yatırımı Ortak Çıkar Projeleri listesine alınmış. Bu da Türk Akım’dan gelecek gazla yetinilmeyeceğini gösteriyor. Zaten Eastring kapasitesi de ilk etapta 20 milyar metre küp (bcm) ve 40 bcm’ye çıkabiliyor. Yani Türk Akım’dan gelecek 15,75 bcm’den fazlasını taşıyabilecek kapasitede. Dolayısıyla şimdi Bulgaristan ayrıca TANAP ve TAP üzerinden gelecek Hazar gazına da başka kaynaklara da talip olur.”

GELİŞMELER İSTANBUL’DA MASAYA YATIRILACAK

Prof. Dr. Kumbaroğlu ayrıca, “Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi ve Enerji Ekonomisi Derneği ortak organizasyonu ile 22 Aralık Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi’nde Türk Akım projesi Teknik Direktör Vekili Albert Haak ve ABD Rice Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Peter Hartley ile bölgesel ve küresel dinamiklerin değerlendirileceği bir panel düzenliyoruz. Konuya ilgi duyan herkesi Boğaziçi Üniversitesi’ne bekliyoruz. Kayıtlar [email protected] adresi üzerinden alınıyor.” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler