1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji sektörü risk yönetimi çözümlerine odaklanıyor

Enerji sektörü risk yönetimi çözümlerine odaklanıyor

Enerji Günlüğü - Enerji sektörü siber saldırı ve doğal afet riskleri karşısında iş devamlılığı çözümlerine odaklanıyor.Uluslararası denetim...

Enerji sektörü risk yönetimi çözümlerine odaklanıyor

Enerji Günlüğü - Enerji sektörü siber saldırı ve doğal afet riskleri karşısında iş devamlılığı çözümlerine odaklanıyor.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin ‘Enerji Sektöründe Risk Gündemi’ raporuna göre, siber saldırı ve doğal afet risklerinin artmasıyla birlikte enerji firmalarının yüzde 80’i iş devamlılığını destekleyen risk yönetimi çözümlerine odaklanıyor.

Sektör genelindeki stratejik, finansal, operasyonel ve uyum risklerinin önceliğe göre sıralandığı raporda; siber saldırı ve doğal afet gibi operasyonları aksatma riski yüksek olayların artış göstermesinin enerji sektörü için en büyük riski oluşturduğu belirtiliyor.

Raporun sonuçlarına göre; dijitalleşme ve müşteri taleplerinde ortaya çıkan değişimler enerji şirketlerinin karşı karşıya olduğu en büyük stratejik riskleri oluşturuyor. Dağınık enerji üretim kaynaklarının yükselişi araştırma katılımcıları tarafından bir numaralı stratejik risk olarak ifade ediliyor. Bununla birlikte bu kaynaklardaki artışın geleneksel satışlarda ve müşteri ilişkilerinde yarattığı baskı, dağınık enerji üretim kaynaklarının genel risk sıralamasında da üçüncü sırada yer almasına neden oluyor.

MÜŞTERİ TALEP VE BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİ

Dağınık enerji üretimi ve yeni teknolojilerin müşterilere daha fazla seçenek sunmasının bir sonucu olarak müşteri talep ve beklentilerinin değişmesinin ise iki numaralı stratejik risk olduğu görülüyor. Raporda; geleneksel olmayan yeni şirketlerin sektöre giriş yapmasının geleneksel enerji şirketlerinin gelirleri üzerinde baskı yarattığı belirtiliyor. Şirketlerin dijitalleşme ve nesnelerin interneti ile birlikte hem değişimin hızına uyum sağlamaya çalışmaları hem de ilgili güvenlik riskleri ile mücadele etmeleri ise yeni teknolojileri en büyük üçüncü stratejik risk haline getiriyor.

MALİYETLERDEKİ DEĞİŞİM BİR NUMARALI FİNANSAL RİSK

Rapor; enerji şirketleri için düzenlemeler ile belirlenen fiyatların geleneksel elektrik üretim ve dağıtım yöntemleri bazlı sistem altyapısına göre belirlendiğinden hareketle, sektörde ortaya çıkan değişim paralelinde ortaya çıkan farkları kapsamayabileceğini belirterek, maliyetlerde oluşan değişimin bir numaralı finansal risk olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcıların %55’i söz konusu riskin enerji sektörü için gelecekte daha da belirleyici bir unsur haline geleceğini düşünüyor.

Raporda ayrıca, yeni düzenlemelerin şebekelerin genişletilmesini teşvik ettiği ancak şirketleri inovasyon ve dijital teknolojilere yatırım yapmaya yöneltme konusunda doğru finansal teşvikleri sağlamadığı kaldığı ifade ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler