1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Norveç’teki doğal gaz santrali söküldü

Norveç’teki doğal gaz santrali söküldü

Enerji Günlüğü - Norveç’te 2007 yılında açılan doğal gaz yakıtlı elektrik santrali, doğal gaz fiyatlarının yenilenebilir enerji fiyatlarıyla rekabet...

Norveç’teki doğal gaz santrali söküldü

Enerji Günlüğü - Norveç’te 2007 yılında açılan doğal gaz yakıtlı elektrik santrali, doğal gaz fiyatlarının yenilenebilir enerji fiyatlarıyla rekabet edememesi nedeniyle sökülmeye başlandı.

Ülke içinde tükettiği elektriğin yüzde 95’ini hidroelektrik santrallerden karşılayan Norveç, devasa petrol ve doğal gaz rezervlerine de sahip. Ancak fosil yakıtları kendi kullanmak yerine komşulara satmayı tercih eden Norveç, ülkeye kurulduğunda da çok eleştiri alıp tepki çeken doğal gaz yakıtlı elektrik santralini sökme kararı aldı. 

Norveç enerji şirketleri Statoil ve Statkraft ortaklığı olan Naturkraft tarafından Kårstø yakınlarında 2007 yılında kurulan santral sadece beş yıl, yani 2012 yılına kadar tam kapasite ile çalıştıktan sonra 2014 yılında kapatılmıştı. Norveç şimdi de santralin söküm çalışmalarına başladı. Böylece santral için yapılan 240 milyon dolar yatırım harcaması da boşa gitmiş oldu.

Naturkraft Genel Müdürü Bjarne Midtun Hervik, 2016 yılından bu yana artış eğiliminde olan ve önümüzdeki 15 yıl içinde de bu eğilimini sürdürmesi beklenen doğal gaz fiyatlarından dolayı santrali sökme kararı aldıklarını kaydetti.

330 tonluk Siemens yapımı gaz türbini anavatanı Hamburg’a doğru yola çıktı. Siemens türbin için yeni bir müşteri bulamadığı için onu mühendislerinin eğitiminde kullanacak. Santralin diğer parçaları da satılık ancak şimdilik herhangi bir alıcı bulunmuş değil.

Önceki ve Sonraki Haberler