1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı için imzalar atıldı

Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı için imzalar atıldı

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve İtalya, AB Komisyonu’nun huzurunda Doğu Akdeniz Boru Hattı için işbirliği anlaması imzaladılar.Güney...

Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı için imzalar atıldı

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve İtalya, AB Komisyonu’nun huzurunda Doğu Akdeniz Boru Hattı için işbirliği anlaması imzaladılar.

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Enerji Bakanları ve İtalya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi ortak bir açıklama yaparak, 5 Aralık 2017 tarihinde Lefkoşe’de Avrupa Komisyonu’nun eşliğinde, Doğu Akdeniz Boru Hattı Projesi ile ilgili olarak bir işbirliği anlaşması mutabakat zaptı imzaladıklarını duyurdular.

Taraflar açıklamada, AB için önemli olan bu yeni doğal gaz koridorunu ilerletme taahhüdünde bulundular.

Açıklamada, imzalanan Mutabakat Zaptı'nın ve yapılan dörtlü tartışmaların Doğu Akdeniz Boru Hattı Projesi’nin geliştirilmesi ve uygulanması konusunda işbirliği niyetinin bir göstergesi olduğu ve gaz üreten devletler ve AB için özel önemi olan bir altyapı olarak bu planın uygulanabilir ve stratejik bir seçenek olduğu vurgulandı. AB'nin arz güvenliğini güçlendirirken gaz tedarikçileri arasındaki rekabeti de teşvik edecek olan bu Projenin, İsrail ve Kıbrıs'tan Yunanistan, İtalya ve diğer Avrupa pazarlarına, uzun erimli doğrudan gaz ihraç etmenin güvenliğini sağlayacağı ifade edildi.

Bu bağlamda 3 Nisan 2017'de yapılan Tel Aviv Bakanlar Zirvesi'nde Bakanlar tarafından kurulan Çalışma Grubu’nun, diğer hususların yanı sıra 2018 yılında taraflar arasında bir Hükümetlerarası Anlaşma'nın (IGA) imzalanması için çalışmalar yürüteceği de kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler