1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Oyka Enerji, Zonguldak’ta 190 MW’lık dev biyokütle tesisi kuracak

Oyka Enerji, Zonguldak’ta 190 MW’lık dev biyokütle tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - Oyka Enerji, Zonguldak ili Çaycuma ilçesinde kağıt fabrikası atıklarından elektrik üretmek üzere 190 MW kapasiteli biyokütle Santrali...

Oyka Enerji, Zonguldak’ta 190 MW’lık dev biyokütle tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - Oyka Enerji, Zonguldak ili Çaycuma ilçesinde kağıt fabrikası atıklarından elektrik üretmek üzere 190 MW kapasiteli biyokütle Santrali kurcak.

Oyka Enerji Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından Zonguldak İli, Çaycuma İlçesi, Perşembe Yolu Üzeri, İstasyon Mah. Cengiz Topel Cad. No:16 adresinde kağıt fabrikasına kağıt üretimi için gelen ağaç kütüklerinin soyulması ile oluşan ağaç kabuğu atıkları ve kağıt fabrikasının prosesi sonucu oluşan siyah likörün ayrı ayrı kazanlarda yakılarak, buhar kazanında buhar elde edilmesi sonrasında buhar türbininde elektrik enerjisi üretilmesi amacıyla 190MWe (320MWt) kapasiteli Oyka Enerji Biyokütle Santrali kurulması planlanıyor. 

Ekonomik ömrü 30 yıl olarak öngörülen proje kapsamında yılda 691.841 ton organik atıktan yaklaşık 320 MWt kurulu gücünde elektrik üretilecek.

PROJE İKİ AŞAMADA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

65.650.000 dolar bedelli proje kapsamında 2 aşamada, 2 paralel Ünite üzerinde, biyokütle atıkları yakılarak elektrik enerjisi üretimi yapılacak.

Projenin ilk aşaması olan 1.Ünite de yer alacak olan yakma kazanları için herhangi bir inşaat çalışması yapılmayacak. Buhar üretimi için kullanılacak olan buhar kazanları ve binası mevcut çalışmakta olan kağıt fabrikasından kiralanacak. Kiralama işlemi sonrasında bu kazanların modernizasyonu yapılarak, kapasite artışı sağlanacak. Buhar kazanlarından çıkan buharı elektrik enerjisine çevirecek yeni bir buhar türbini alınacak ve bu türbin için yeni bir türbin binası inşaa edilecek. Projenin ikinci aşamasında yapılacak olan 2. Ünite için, yeni biokütle yakma kazanları alınacak ve yeni türbin binası inşaatı yapılacak. İkinci aşamadaki yeni binalar ve ekipmanlar yine kağıt fabrikası sahası içinde bulunan, boş arazi üzerine yapılacak. Proje kapsamında 52 personel istihdam edilecek.

Proje alanı, Zonguldak İl merkezine yaklaşık 50 km mesafede olup Ankara-İstanbul otoban yoluna yaklaşık 100 km mesafede bulunuyor.

 
Önceki ve Sonraki Haberler