1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğal gazda lisans almak zorlaştı

Doğal gazda lisans almak zorlaştı

Enerji Günlüğü - Doğal gaz piyasasında faaliyet göstermek üzere lisans almaya hak kazanan tüzel kişilerin sahip olmaları gerken sermayenin asgari tutarları...

Doğal gazda lisans almak zorlaştı

Enerji Günlüğü - Doğal gaz piyasasında faaliyet göstermek üzere lisans almaya hak kazanan tüzel kişilerin sahip olmaları gerken sermayenin asgari tutarları artırıldı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı.

Buna göre, Doğal gaz piyasasında faaliyet göstermek üzere lisans almaya hak kazanan tüzel kişilerin ana sözleşmelerinde yer alması gereken asgari hükümlerden sahip olunması gerken sermayenin asgari tutarları artırıldı. İthalat lisansı için asgari sahip olunması gereken sermaye tutarı 2017 yılı için 5.410.000 lira, depolama ve iletim lisansı için 27.100.000 lira, azami 75 bin metreküp LNG kapasiteli tesis için depolama lisansı için 6.500.000 lira, toptan satış lisansı için 5.410.000 lira, OtoLNG toptan satış lisansı için 1 milyon lira, ihracat lisansı için 2.850.000 lira, CNG satış-CNG iletim ve dağıtım ile OtoCNG lisansı için 541.000 lira, LNG iletim lisansı için 1.360.000 lira ve dağıtım lisansı için de İhaleye çıkılan şehrin özelliğine göre ihale ilanında Kurul tarafından belirlenen sermaye miktarı kadar belirlendi.

LİSANS TADİL İŞLEMLERİNE OTOLNG EKLENDİ

Değişiklik ile CNG satış, OtoCNG ve toptan satış (OtoLNG) lisanslarında tesis adresinde yapılacak değişikliklere ilişkin tadiller hariç CNG, toptan satış (OtoLNG) ve iletim (LNG) lisanslarında yapılacak diğer tüm tadiller Doğal Gaz Piyasası Dairesi Başkanlığı tarafından sonuçlandırılacak. Değişiklik öncesi sadece CNG ve iletim (LNG) lisanslarında yapılacak diğer tüm tadiller Başkanlık tarafından sonuçlandırılıyordu. Daire Başkanlığınca yapılacak olan tadillerde, Kurum tarafından bildirimin yapıldığı tarihten itibaren otuz gün içerisinde lisans tadil ücreti Kurum hesabına yatırıldığına ilişkin belgenin Kuruma ibraz edilmesi kaydıyla lisans tadil ediliyor. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde lisans tadili talebi reddedilmiş sayılıyor. 

Ayrıca, sıkıştırılmış doğal gaz dolum tesisi tanımı da “Doğal gazın kuyubaşı, ulusal iletim şebekesi veya şehir içi dağıtım sisteminden, tedarikçilerden ve/veya dağıtım şirketlerinden satın ve/veya teslim alınıp sıkıştırıldığı ve mülkiyeti/zilliyeti lisans sahibinde veya diğer bir CNG satış veya CNG iletim ve dağıtım lisansı sahibinde olan basınçlı kaplara doldurulduğu tesisleri,” şeklinde değiştirildi.

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler