1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TPAO sondaj gemisini aldı, ilk adım Akdeniz’de

TPAO sondaj gemisini aldı, ilk adım Akdeniz’de

Enerji Günlüğü – Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), kendi sondaj gemisini aldı. Hazırlıklar tamamlanınca ilk sondaj Akdeniz’de, Kıbrıs...

TPAO sondaj gemisini aldı, ilk adım Akdeniz’de

Enerji Günlüğü – Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), kendi sondaj gemisini aldı. Hazırlıklar tamamlanınca ilk sondaj Akdeniz’de, Kıbrıs ve Türkiye karasularında yapılacak. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Antalya’da düzenlenen 8. Enerji Zirvesi sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kendi petrol sondaj gemisini edindiğini açıkladı. Albayrak şunları söyledi: 

“Bu yıl bitmeden sondaj gemimiz geliyor. Yıl başından itibaren ilk Akdeniz sondajımızı yapacağız. Buradaki amaç ne? Artık biz istiyoruz ki bu alanda da kendi gemimizle kendi mühendislerimizle, - bilmediğimiz alanlar olabilir, 100 yıldır okyanuslarda petrol kuyuları işleten bir ülke değiliz ama - oraya gelmemiz lazım. Enerjiye her yıl bu kadar para ödüyorsanız ve etrafınızda da bu kadar kaynak varsa kendiniz bunu yapmanız gerekiyor. Dünyadaki petrol ve gazın üçte biri buradaysa o zaman biz de çok daha etkin, farklı metodlar uygulayarak, farklı yöntemler metodlar ile hareket etmeliyiz.” 

FARKLI SONUÇLAR İÇİN FARKLI YÖNTEMLER

Bugüne kadar bu alanda iyi niyetli çalışmalar yapıldığını, çok şey öğrenildiğini, tecrübeler edinildiğini kaydeden Bakan Albayrak, “Ama hep aynı şeyi yaparak farklı sonuçlar beklemek aptallıktır. O yüzden yeni yöntemlerle daha farklı ve iyi sonuçlar almayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

ÖZEL SEKTÖR DE DEVREYE GİRMELİ 

Türkiye’de bu alanda da faaliyet gösterebilecek özel sektör şirketler bulunduğunu da vurgulayan Bakan Berat Albayrak şöyle dedi: 

“Bu sektörde önce kendimiz, sonra özel sektör dediğimiz ikinci üçüncü taraflarla birlikte Akdeniz ve Karadeniz’de daha aktif bir sondajcılık geliştireceğiz. Böylece müthiş bir maliyet avantajı da sağlıyorsunuz. Başkalarının 10 TL’ye yapacağı şeyi daha ucuza yapabileceğiz. Bir de bakacaksınız, başkasının bir kuyuya harcadığı parayla siz iki kuyu açacaksınız. Bizim her kuruşumuz kıymetli, öyle kolay harcayamayız.”

“Özellikle Akdeniz özelinde çok ama çok ümitliyiz, umutluyuz” diyen Berat Albayrak şöyle devam etti:

“Gerek Kıbrıs karasuları, gerekse Türkiye karasularında olmak üzere en yüksek kaynak bulma ihtimali gördüğümüz yerlerden başlayarak kazmaya başlayacağız. Sonrası (ya nasip). Ya nasip demeden önce altını dolduracağız. Öyle kumarhaneye gidip zar atıyor gibi değil, tüm bilimsel altyapıyı, iki boyutlu üç boyutlu sismik analizleri önümüze koyup onlara bakarak, nokta atışı yapacağız inşallah. Süreç, yoluna girmiş sonuçlar doğuracak. Ümitliyim, özel sektörden de geldim. Hep somut ete kemiğe büründükten sonra ortaya koymayı tercih ederim. Halkımız şunu bilmeli ki sektörümüz bilmeli ki bunun altını sağlam şekilde doldura doldura ilerleyeceğiz.”

Mehmet KARA - ANTALYA

TPAO’nun yılbaşı hediyesi: Deepsea Metro-2 sondaj gemisi

 

Önceki ve Sonraki Haberler