1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Saatler geri alınmalı

EMO: Saatler geri alınmalı

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Danıştay’ın yürürlüğünü durdurduğu sürekli yaz saati uygulamasından vazgeçilip Ekim ayı...

EMO: Saatler geri alınmalı

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Danıştay’ın yürürlüğünü durdurduğu sürekli yaz saati uygulamasından vazgeçilip Ekim ayı sonu itibariyle saatlerin bir saat geri alınmasını istedi.  

Elektrik Mühendisleri Odası, sürekli yaz saati uygulamasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının Danıştay tarafından durdurulmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, sürekli yaz saati uygulamasının, hükümetin gerekçeler arasında gösterdiği enerji tasarrufu yerine tam tersine israfa yol açtığı iddiası yinelendi.

Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının yaz saati uygulamasının hukuka da aykırı olduğunu ortaya koyduğu görüşüne yer verilen açıklamada “Yargı kararı gereği yaz saatinin kışın da uygulaması ortadan kalkmıştır. İktidar bir an evvel yaz saatini kalıcılaştırma dayatmasından vazgeçerek, Ekim ayının sonlarında saatleri 1 saat geri almalıdır” denildi. 

ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTTI

EMO’nun açıklamasında enerji tüketimine ilişkin verilerin, 2016 yılı Ekim ayından itibaren kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasının tasarruf sağlamadığını ortaya koyduğu ifade edilerek şu görüşler dile getirildi: 

“EMO’nun resmi olarak açıklanan enerji tüketim verileri üzerinden bir önceki yılın aynı ayına göre yaptığı hesaplamada; 2016 yılının Kasım ayında yüzde 6.66; Aralık ayında yüzde 5.97 elektrik tüketim artışı kaydedildiği ortaya konulmuştur. Aralık 2016 ve Ocak 2017'de Türkiye'nin elektrik ihtiyacının karşılanamadığı doğalgaz ve elektrik üretim krizi yaşanmıştı. Bu nedenle bu aylardaki tüketim artışları, elektrik verilemediği için baskılanmıştır. Buna rağmen elektrik tüketim artışı Ocak 2017’de de yüzde 5.75 olmuştur. Artış oranı Şubat 2017’de yüzde 6.22, Mart 2017’de ise yüzde 6.43’e ulaşmıştır.

Toplamda yaz saati uygulamasının kalıcılaştırıldığı kış aylarında (Kasım-Aralık 2016, Ocak-Şubat-Mart 2017) yaklaşık 7 milyar kilovat saatlik fazladan tüketim ortaya çıkmıştır. Mesken kullanıcılarına uygulanan bir kilovat saatlik elektrik bedeli olan 41 kuruş üzerinden hesaplandığında 2.8 milyar liralık bir ekonomik maliyet ortaya çıkmıştır.” 

Tüm bu verilere ve yaz saatinin kalıcılaştırılmasının okul saatleri başta olmak üzere insanların günlük hayatında da sorunlar yarattığına işaret edilen açıklamada “İstanbul ve Ankara Valililiği okul çocukları için sorunu çözmek için okulların başlangıç saatine sınırlama getiren karar almışlardır.

Ancak bu kararlar da çeşitli lobilerin müdahalesiyle uygulatılmamış, örneğin Ankara’da pek çok okulda tam gün olmayan okulların başlangıç saati Valilik kararında belirtilen 8:30 yerine 8:00’e geri çekilmiştir. Sorunun yaz saatinin kalıcılaştırılmasından kaynaklandığı açıktır. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği karar, uygulamanın amaca hizmet etmemesi bir yana hukuki de olmadığını ortaya koymuştur.” 

İhracatçı birliğinin yaz saati isyanı: Pazar kaybediyoruz

Albayrak: Yaz saati uygulaması aynen devam edecek

KESİNTİSİZ YAZ SAATİNE DANIŞTAY'DAN DURDURMA