1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İran, Rusya ve Azerbaycan elektrik ticareti yapılabilecek

İran, Rusya ve Azerbaycan elektrik ticareti yapılabilecek

İran, Rusya ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki elektrik bağlantı projesi kısa süre içinde hayata geçirilecek.

İran, Rusya ve Azerbaycan elektrik ticareti yapılabilecek

Enerji Günlüğü - İran Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, İran, Rusya ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki elektrik bağlantı projesinin son aşamada olduğunu ve kısa süre içinde hayata geçirileceğini söyledi. Bakanlığın uluslararası ofis başkanı Mojtaba Akbari, bu elektrik projesinin hayata geçirilmesinin, ülkenin ihtiyaç duyduğu zamanlarda elektrik ithal etme ve ihtiyaç fazlası elektriği bu ülkelere ihraç etme imkanı sağlayacağını belirtti. 

Mojtaba Akbari ayrıca yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriğin üç komşu ülke olan Türkiye, Afganistan ve Pakistan'a ihraç edilebileceğine işaret ederek, Türk enerji bakanının geçen ay İran'ı ziyaret ettiğini ve İranlı mevkidaşından yenilenebilir enerji alanında işbirliği yapılmasını ve elektrik alışverişinde bulunulmasını istediğini kaydetti.

TÜRKİYE İLE ANLAŞMA İMZALANMIŞTI

IRNA'nın haberine göre, İran Enerji Bakanı Ali Akbar Mehrabian, İran ve Türkiye arasında elektrik alışverişi için uzmanlar düzeyinde görüşmelerin başladığını açıkladı. Bakan, bu konuda ayrıntılı bilgilerin önümüzdeki iki ay içinde açıklanacağını sözlerine ekledi. 

İran Elektrik Şebekesi Yönetim Şirketi Başkanı Mehdi Moqimzadeh, 31 Ocak'ta yaptığı açıklamada İran ve Türkiye arasında elektrik alışverişi için teknik platformun dünyanın en son teknolojileri kullanılarak hazırlandığını kaydetmişti. Moqimzadeh, yeni teknolojilerin ülkenin Avrupa'ya elektrik ihraç etmesini mümkün kılacağını belirtti. İran'ın Khoy kenti ile Türkiye'nin Van kenti arasında 400 kV BtB HVDC enerji nakil hattının işletilmesine ilişkin sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte, İran'ın Avrupa'ya elektrik ihraç etmesi mümkün olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler