1. YAZARLAR

  2. Dr. Serkan ADALIOĞLU

  3. Kar yağışı geri geliyor!
Dr. Serkan ADALIOĞLU

Dr. Serkan ADALIOĞLU

Enerji Günlüğü
Yazarın Tüm Yazıları >

Kar yağışı geri geliyor!

SERKAN ADALIOĞLU

Son yılların en sert kışlarından birisini geçiren ülkemiz, enerjide dışa bağlılığı bu dönemde daha yoğun olarak hissediyor. Bunun yansımalarını özellikle Aralık 2016’dan itibaren ısınma amaçlı doğalgaz talebinde meydana gelen yükselişin yol açtığı elektrik kesintileri şeklinde gördük.

Yaklaşık 30 milyonluk bir nüfusun (Türkiye nüfusunun yüzde 37.5’u) yaşadığı Marmara Bölgesi Ocak ayının son günlerinden itibaren kademeli olarak bir ısınma periyoduna girerken bu durum bugün dahi hissediliyor.

Ancak son veriler, ülkemizin batı bölgelerine hakim olan lodos yönlü ılık havayı beraberinde getiren Orta Akdeniz kökenli Alçak Basınç ve buna bağlı cephe sistemleri yurdu terk edecek. 9 Şubat’tan itibaren İskandinavya üzerindeki Yüksek Basınç’ın etkisiyle nispeten daha soğuk bir hava hakim olacak. Sıcaklıklar Önümüzdeki 72 saat içerisinde İstanbul ve çevre illerde 6-8 derece civarında azalarak yeniden mevsim normalleri civarına inecek.

Söz konusu soğuk havaya ek olarak Kırım üzerinden Karadeniz yoluyla ülkemizin kuzeybatı bölgelerini etkilemeye hazırlanan yeni bir soğuk hava dalgasının 11 Şubat Cumartesi gününden itibaren İstanbul başta olmak üzere kuzey ve batı bölgelerde etkisini hissettirmeye başlayacağını söyleyebiliriz. Soğumayla birlikte artacak yağışların Cumartesi geç saatlerden itibaren Marmara ve İstanbul’da kara dönmeye başlayacağını ilave edebiliriz.

Soğuk hava eğer herhangi bir değişime uğramazsa Marmara merkezli olarak yaklaşık 5 gün kadar etkisini hissettirecek. Kar yağışlarının 12, 13 ve 14 Şubat tarihlerinde İstanbul ve çevresinde, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Kırklareli, Tekirdağ ve Adapazarı civarlarında etkili olması beklenmeli. Sıcaklıkların özellikle kuvvetli poyrazın etkisiyle gün içerisinde dahi 0 derecenin üzerine çıkamayacağını düşünüyoruz.

Hissedilen sıcaklığın çok düşük olacağı bu sistemde belediyelerin evsizlere ve diğer yardıma muhtaç kimselere yardım sağlaması ihtiyacı ortaya çıkabilir. İstanbul için ilk ve orta dereceli okulların Pazartesi ve Salı günleri tatil edilme olasılığı da yüksek görünüyor. Uzun soluklu olacağını tahmin ettiğim bu sistemin yol açabileceği elektrik kesintileri ve doğalgaz kaynaklı diğer olası ısınma sorunlarına karşı tedbirli olunmasında fayda var.

Deniz ulaşımında aksamalara yol açacak kuvvetli poyraz ve görüşü engelleyebilecek nitelikteki kar yağışı nedeniyle sürücü ve vatandaşların şimdiden ilgili tarihler için önlem almalarını umar, sağlık ve huzur dolu günler dilerim.

Serkan ADALIOĞLU – Enerji Günlüğü / 7 Şubat 2017 

Önceki ve Sonraki Yazılar