1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıtçılardan yeni bir işveren sendikası

Akaryakıtçılardan yeni bir işveren sendikası

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren çok sayıda akaryakıt istasyonu işletmecisi, Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları...

Akaryakıtçılardan yeni bir işveren sendikası

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren çok sayıda akaryakıt istasyonu işletmecisi, Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşverenler Sendikası (EPGİS) adı altında yeni bir sendika kuracak. 

Akaryakıt sektöründe, ana dağıtıcı ve perakende satış yapan istasyon işletmecilerinin üyesi bulunduğu TABGİS ve PÜİS gibi iki işveren sendikasının yanına bir üçüncüsü eklenecek. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşverenler Sendikası, kısa adıyla EPGİS’in kuruluş hazırlıkları eski PÜİS Genel Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş’ın başını çektiği bir grup istasyoncu tarafından yürütülüyor. 

SÜREKLİ KIRMIZI KARTTAN BIKTIK

Konuya ilişkin olarak, Fesih Aktaş’ın, sosyal medya hesabında sektörde faaliyet gösteren istasyon işletmecilerine yönelik bir duyurusu yayınlandı. Aktaş, EPGİS Kurucular Kurulu imzasıyla yayınladığı duyurusunda, sektördeki oyuncuların sürekli kırmızı kart gördüğünü belirtirken “Bugün 13 bin küsür akaryakıt, 3 bin küsür  LPG istasyonunun 2100’ü neden satılığa çıkmış durumda? Dağıtım şirketi sayısı 91 olurken, dolum tesisleri çoğalırken, araç sayısı 25 milyona doğru giderken, sarfiyat artarken neden sizin sermayeniz, karlılığınız, mutluluğunuz azalıyor” ifadesini kullandı. 

HAK ARAMAK ASIL VE ASAL İŞİMİZ 

Devletin en büyük vergi gelir kaynağını toplama misyonunu yüklenmiş akaryakıt istasyonlarının, her sıkıntı gündeme geldiğinde “günah keçisi” ilan edildiğini savunan Fesih Aktaş, şunları ifade etti: 

“Nihai tüketici nerden bilsin, deposuna akan yakıtın arkasındaki serüveni. O sadece elindeki bardağı musluğa uzatarak doldurup içtiği su misali, buharlaşmayla, yağmurla, barajla, arıtma ile, tesisle,dağıtımla ilgilenmez ki. Ama ben ilgileniyorum. Ben sektörümü ve işimi seviyorum, ben sizleri önemsiyorum ve aranacak hak varsa, bununla ilgili bir birim kurulmuşsa ve buna talip insanlar varsa bu görev asıl ve asal işi olmalıdır diyorum.” 

DAĞITICILARI ELEŞTİRDİ, EPDK’YA ÇATTI

İstasyon sahiplerinin kendi haklarını savunamadıklarını savunan Fesih Aktaş açıklamasında isim vermeden ana dağıtıcı firmaları ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu da eleştirdi. Aktaş şöyle dedi: 

“Epdk devletin sopası olurken, dağıtıcılar suskun kalarak adeta iş birliği yapıp kendi payını kaparken, artık istasyonlarda görmeye başladığımız Petrol İş, işçisinin hakkını savunurken siz dilimlenmiş pastaya uzanamaz, yalpalar ve sarsılırsanız, bu domino etkisi ile yıkıldığınızda size yaslanan tüm taşlarıda yıkar altında hep birlikte kalırız ve zaten kaldık” dedi. 

HIRSIZ DA DEĞİLİZ ŞAMAR OĞLANI DA 

Fesih Aktaş, istasyon işletmecilerinin taşeron olmadığını ancak üzerlerine her gün ilave sorumluluklar yüklendiğini belirttiği açıklamasında “Sektörün şamar oğlanı değiliz, insanların sadece küçük ihtiyaçlarını giderdiği abdesthaneler hiç değiliz, bir kaç densiz yüzünden sürekli maliyecinin hırsız muamelesi yaptığı sektörün zanlıları asla değiliz, dağıtım şirketinin antrenman sahası, onların seramik olmamış, beton olmamış, boya olmamış, tel örgü uygun değil diye elleri cebinde gezdikleri inşaat sahaları hiç mi hiç değiliz. Yeter artık. EPGİS’i kuruyoruz” ifadelerini kullandı. 

BAŞVURU SEVGİLİLER GÜNÜNDE

Enerji, petrol, gaz dağıtıcısı istasyon sahiplerini yeni sendikaya üye olmaya davet eden Fesih Aktaş açıklamasını şöyle tamamladı: 

“Beş harf değil bir cümle olalım diyoruz. Biz size ömrümüz yettikce şu sözü veriyoruz ki, adınızın geçtiği hiç bir harf kurban edilmeyecek bu cümleye. 14 Şubat Sevgililer gününde, kuruyoruz Sendikamızı, birlik içinde saygı ile sevgi ile kalalım diye.” 

MERKEZİ İZMİR’DE OLACAK  

Enerji Günlüğü’nün edindiği bilgiye göre EPGİS’in merkezi İzmir’de olacak. Sendika merkezi olarak kullanılacak mekanın tefrişat çalışmaları tamamlanmak üzere. 2018 ortalarında toplanması hedeflenen genel kurul, sendikanın kalıcı merkezinin neresi olacağına dair bir karar alacak. Merkezin Ankara ya da İstanbul'a taşınabileceği belirtiliyor. 

Akaryakıtçılar arası uzlaşmazlıkları bu Komisyon çözecek!