1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkmenistan İran’a gazı kesti, İran kafa tuttu

Türkmenistan İran’a gazı kesti, İran kafa tuttu

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, İran’a gaz akışını borçlar nedeniyle bu sabahtan itibaren kesti, İran ihtiyacı olmadığını ve tasarrufla bu kışı...

Türkmenistan İran’a gazı kesti, İran kafa tuttu

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, İran’a gaz akışını borçlar nedeniyle bu sabahtan itibaren kesti, İran ihtiyacı olmadığını ve tasarrufla bu kışı atlatacağını açıkladı.

İran Ulusal Gaz Şirketi (NIGC) bir açıklama yaparak, Türkmenistan kamu doğal gaz şirketi Türkmengaz'ın İran'a gaz akışını bu sabahtan itibaren kestiğini açıkladı. Yaptırımların hafifletilmesinin ardından enerji sektörünü yavaş yavaş toparlamaya başlayan İran, bu duruma tepki göstererek tasarruf ile bu kışı atlatacağını belirtti.

Açıklamada, iki ülke arasında 20 sene önce imzalanan anlaşma gereği İran’ın kuzey bölgelerinin bir kısmının gaz ihtiyacının Trkmenistan’dan alınan gaz ile temin edildiği belirtilerek, 9 yıl önce Türkmenistan’ın kış aylarında gaz akışını keserek gaz fiyatını 9 kat arttırdığı ifade edildi. Son 3 yılda İran’ın aldığı gaz rakamlarının ödendiği ve geçmiş borçların ödenmesi için müzakereler yapıldığı hatırlatılarak, Türkmenistan’ın tekrardan bu sabahtan itibaren mantıksız bir şekilde ve anlaşmaya aykırı olarak kış mevsiminde İran’a gaz akışını durduğu ifade edildi.

Türkmenistan gaz firmasının gaz akışını durdurmasının anlaşmaya aykırı olduğu ifade edilen açıklamada, İran’ın gaz üretimini arttırdığını ve gaz ithalatına ihtiyacı olmadığı ve santraller, sanayi ve evlerde gaz tüketiminin tasarrufu ile kış mevsiminin atlatılacağı kaydedildi.

İran'ın Türkmenistan'a 1.8 milyar dolar gaz borcu olduğu ifade ediliyor.

İRAN TÜRKMENİSTAN'A GAZ KARŞILIĞI MAL VE HİZMET VERMEYİ PLANLIYOR

İRAN'DAN TÜRKİYE'YE GAZ AKIŞINDA SORUN YOK AÇIKLAMASI

Önceki ve Sonraki Haberler