1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Orman köylüsü güneşten elektrik üretecek

Orman köylüsü güneşten elektrik üretecek

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) - Orman köylülerinin elektrik ihtiyaçlarını güneş enerjisinden sağlamaları, gerekli yatırımı da elektrik parası öder...

Orman köylüsü güneşten elektrik üretecek

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) - Orman köylülerinin elektrik ihtiyaçlarını güneş enerjisinden sağlamaları, gerekli yatırımı da elektrik parası öder gibi de gerçekleştirebilmeleri hedefleniyor.

Solar TR2016’nın ikinci gününde son oturumda ‘Güneş Enerjili Orman Köyleri’ tartışıldı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Sürdürülebilir Orman Yönetimi Danışmanı Nuri Özbağdatlı’nın moderatörlüğünü üstlendiği oturumda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Proje Yöneticisi Necmettin Tokur ve GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu yer aldı. 

ORKÖY Projesi ile orman köylülerinin elektrik ihtiyaçlarını güneş enerjisinden sağlamaları, gerekli yatırımı da elektrik parası öder gibi de gerçekleştirebilmeleri hedefleniyor. Daha önce Enerji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen köylerde güneş enerjisiyle sıcak su üretme projesinde 105 bin 534 aileye kredi verildiğini ve çok başarılı olduğunu hatırlatan Nuri Özbağdatlı “Biz de köylerde güneşle elektrik üretmek istiyoruz” dedi. 

ORMAN KÖYLÜSÜNÜN GÖZÜYLE GÖRMESİ GEREKİYOR

Orman köylüsünün gözüyle görmeden bu proje inanmayacağını ve talep göstermeyeceğini belirten Özbağdatlı, 1 yıl boyunca kendilerinin örnek projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Konya, Afyon, Çorum, Elazığ olmak üzere 4 bölgeyi incelediklerini anlatan Özbağdatlı, talepler doğrultusunda ilk 4 adet 100 kW’lık PV sistem kuracaklarını açıkladı. 

Proje için birçok kurumla görüştüklerini söyleyen Özbağdatlı “GÜNDER proje ortağımız ve çok büyük destek oldu. Şimdi biz finans mekanizmaları, kamu, düzenleyici kurumlar gibi diğer taraflarla görüşmeleri sürdürüyoruz. Çünkü orman köylüsünün elektrik faturası öder gibi bu sistemin sahibi olmasını istiyoruz” dedi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Proje Yöneticisi Necmettin Tokur da konuyla ilgili “Bu örnek bir proje ama asıl olarak, istihdam, ormancıılık, yenilenebilir enerji, iklim değişikliği gibi birden fazla alanı kapsayan bir kalkınma projesidir. Bu projenin uygulanması açısından mevzuatta bir sıkıntı yok. Bu projenin başarı faktörü, proje için geliştirilen finans destek programının yaygınlaştırılması olacaktır” yorumunda bulundu.

PROJE 7-8 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK

GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu ise “Bu aynı zamanda bir sanayi projesidir. Böyle bir proje ile ülkede sanayi gelişir mi? Evet, gelişir. Bu projede özel şirketlere de çok iş düşecek. Firmalar köyleri tek tek dolaşıp kendi ürünlerini pazarlamaya çalışacaklar. Orman Bakanlığı proje için finans verecektir ama özel finans sektörünün de bu işin içinde yer almak isteyeceğini düşünüyorum. Bu önemli bir projedir ve ben başarılı olacağına inanıyorum. Orman köylüsü bu proje ile 7-8 sene daha elektrik parası kadar daha bir para ödediğinde, bu tesis artık kendilerinin olacak” dedi.

4 yıl sonunda proje kapsamında 30 MW kurulu güce sahip fotovoltaik sistemin orman köylerinde kurulması için ORKÖY kredilerine sürdürülebilir finans mekanizmasının eklenmesi için destek verilmesi hedefleniyor. Proje ile 300 orman köyünde güneş enerjisi üretimi yapılması, yılda 28.750 ton; 20 yıl sonunda ise toplamda 575 bin ton CO2 azaltımı sağlanması; ağırlıklı kadın olmak üzere toplam 450 kişiye istihdam sağlanması amaçlanıyor. Özbağdatlı, “Özellikle kadınların bu projeye katılmasını teşvik ederek toplumsal katkıyı artırmayı çok önemsiyoruz” dedi. 

Başlangıç çalıştayını 2016 yılında tamamlayan projenin resmi açılışı da yakında yapılacak. 

Melis ÇALAPKULU – Özgür GÖZLER – Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler