1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Yenilenebilir yatırımları gelişmekte olan piyasalara yöneldi

Yenilenebilir yatırımları gelişmekte olan piyasalara yöneldi

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji yatırımlarında gelişmekte olan piyasalar Avrupa’yı geride bıraktı.Uluslararası denetim ve danışmanlık firması...

Yenilenebilir yatırımları gelişmekte olan piyasalara yöneldi

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji yatırımlarında gelişmekte olan piyasalar Avrupa’yı geride bıraktı.

Uluslararası denetim ve danışmanlık firması EY’nin hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre, gelişmekte olan piyasalar Avrupa’yı geride bıraktı. Dünya genelinde 40 ülkenin yenilenebilir enerji yatırımları bakımından sıralandığı endeksin sonuçlarına göre, Türkiye 19. sırada yer alırken; yatırımcıların Şili, Meksika, Fas ve Mısır’a odaklandığı görülüyor.

Latin Amerika, Afrika ve Asya gibi gelişmekte olan piyasalar yükselişi sürdürürken, Avrupa piyasaları kaydadeğer bir düşüş gösterdi. Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’nde listelenen 40 ülkenin yarısını gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğuna dikkat çekilen araştırma sonuçlara göre ilk 30’da Afrika kıtasından dört ülke (Güney Afrika, Fas, Mısır ve Kenya) yer alıyor. Bununla birlikte 10 yıl önce gelişmekte olan ülkeler arasında sadece Çin ve Hindistan’ın yenilebilir enerji yatırımları çekme konusunda gelişmiş piyasalarla rekabet edebildiği gözönüne alındığında yaşanan ciddi dönüşüme dikkat çekiliyor.

AVRUPA YAVAŞLADI

EY tarafından 47.’si açıklanan endekste Şili dördüncü, Brezilya altıncı ve Meksika yedinci sıraya yükselirken Almanya beşinci, Fransa ise sekizinci sıraya geriledi. Ekonomisini revizyondan geçiren ve sunduğu yenilebilir enerji programları ile yatırımcının ilgisini çeken Arjantin endekse 18. sıradan giriş yaptı. Türkiye ise 19. sırada yer alıyor. Endekste, Avrupa piyasalarının yenilenebilir enerji projelerine olan iştahının azaldığına işaret ediliyor. Avrupa’nın genel olarak ana akım yenilenilebilir enerjiyi merkezi konvansiyonel güç üretimi ile birleştirme üzerine odaklandığı belirtiliyor.

İLK ÜÇ DEĞİŞMEDİ

İlk üç sırada yer alan ABD, Çin ve Hindistan yenilebilir enerji yatırımlarındaölçek ve kapsam bakımından diğer ülkeleri geride bırakarak endekteki pozisyonunu korudu.

Önceki ve Sonraki Haberler