Enerji Günlüğü - Avrupalı bazı solar ekipman üreticilerine göre doping sporu nasıl etkiliyorsa, damping de adil rekabeti öyle etkiliyor. EU Prosun altında örgütlenen bazı şirketler, SAFE platformunun anti damping önlemlerinin kaldırılması talebine ateş püskürdü.
Başta Almanya olmak üzere Avrupa'daki güneş enerjisi endüstrisi şirketlerinin ciddi bir bölümünü bünyesinde barındıran EU Prosun, EnBW, Wacker Chemie ve IBC gibi şirketlerin dampingli ürünlerin sınırsız ithalatı yönündeki isteklerine karşı çıkıyor. EU Prosun’ın Başkanı Milan Nitschke yaptığı açıklamada, dampingin adil rekabeti engellediğini, uluslararası ticaret kurallarını da ihlal ettiğini savundu.
EU Prosun, Solarworld ve Heckert Solar gibi üreticilerin de aralarında bulunduğu 30'dan fazla solar ekipman üreticisini temsil eden bir topluluk. EU Prosun bünyesindeki şirketler, Avrupa'daki güneş endüstrisinin, Çin'den gelen dampingli ürünlerden dolayı milyar Euro'lar düzeyinde zarar yazdığına ve bu durumun binlerce kişiyi de işsiz bıraktığına dikkat çekiyor.
Daha önce, kısa adı SAFE olan Avrupa İçin Güneş ittifakı adlı örgüt, Avrupa Birliği'nin Uzakdoğu menşeli ekipmanlara karşı uyguladığı anti-damping tedbirlerinin kaldırılmasını istemişti. SAFE, ağırlıklı olarak Çin ile yoğun ticari ilişkileri bulunan şirketlerden oluşan bir ittifak.
EU Prosun Başkanı Milan Nitschke, sporda doping neyse, ticarette de damping uygulamasının da aynı şey olduğunu savunurken şu ifadeleri kullandı:
"Avrupa'daki güneş enerjisi sektörünün yarısı Çin’in damping uygulamalarının kurbanı oldu. 20 bin işyeri ve yüzlerce know how kaybedildi. Bunun durması lazım. Bu nedenle sübvansiyonlu Çinli ürünlere AB'de anti-damping uygulaması mevcut. Uzun bir duraklama periyodundan sonra önlemler sonuç vermeye başlıyor. Avrupalı üreticilerin yeniden teknolojiye yatırım yapmaları ve yeni istihdam yaratmaları için bir şans doğuyor.”
Çinli üreticilerin güneş enerji sektöründe damping yaptığı ilk kez 2012 yılında ABD tarafından ifade edilmiş ve arkasından ticari kısıtlamalar devreye sokulmuştu. 2013 yılında Avrupa Birliği, 2015'te de Kanada aynı yolu izlemişti.
Yetkililer Çinli üreticilerin üretim maliyetinden ve hatta kimi zaman hammaddelerin değerinin bile altında fiyatlardan satış yaptığını tespit etmişlerdi. Çin’de olduğu gibi devlet tarafından finanse edilmeyen Avrupalı üreticiler ise pazar dışında kalmıştı.
Bu gelişmelerin ardından uluslararası solar sektöründe yarı tekel konumundaki Çinli üreticiler öne çıkmıştı. Çinli üreticiler, vergi yüküyle karşılaşmamak için Avrupa Birliği ile minimum ithalat fiyatı uygulaması üzerinde uzlaşmışlardı.
Avrupa Birliği, etkilerini görebilmek için önce Aralık 2015’e kadar tedbir amaçlı bir sınırlamayı devreye soktu. Birlik, uygun görürse bu uygulamayı uzatabilecek. Birlik'in uzatma kararı alabilmesi için bir durum raporuna ihtiyacı var.
EU Prosun, Avrupa Güneş Enerji Endüstrisi adına konuya ilişkin bir inceleme başvurusu yapacak. Bu inceleme talebi daha yapılmadan SAFE ittifakı kontrolsüz, dampingli ürünlerin Avrupa Birliği'ne ithal edilebilmesini savunmaya başlamıştı.
EU Prosun Başkanı Milan Nitschke'ye göre SAFE'in bu yöndeki talepleri, üye şirketlerin bakış açısını yansıtıyor. "Güneş modüllerine yönelik anti-damping uygulamasının kaldırılması için çağrı yapan bu şirketler kendi alanlarında damping'e izin verirler miydi?" diye soran Nitschke, şu soruları ortaya atıyor:
"EnBW gibi elektrik üretim şirketleri dampingli ucuz elektriğe veya Wacker Chemie dampingli polysilikona karşı haklı olarak anti-damping uygulaması istemezler miydi? IBC gibi bir EPC şirketi hükümet tarafından finanse edilen yarışmacıdan dolayı pazardan atılsa bunu kabul eder miydi?
Milan Nitschke, Avrupa ülkelerine dampingli modülleri ithal edip pazarlamak için SAFE üyelerini "başka standartlara" sahip olmakla eleştirirken, "Burada hasar üçüncü şahısları, Avrupalı üreticileri etkiliyor" görüşünü dile getiriyor.
EU Prosun, EnBW, Wacker ve IBC'nin ortaya attığı "Avrupa solar pazarı dampingli ithalat ile yeniden canlanır" argümanını "balon" olarak niteledi. Dünyanın en hızlı gelişen güneş pazarı olarak ABD'yi gösteren Nitschke, "ABD Çinli güneş enerjisi ürünlerine karşı en sıkı anti damping uygulamasını yapıyor ve aynı zamanda en hızlı büyüyen pazardır. Dampinge karşı yapılan uygulamayla adil rekabet koşulları kurulmuştur ve AR-GE çalışmaları sonucu yeni ürün çeşitliği gelmiştir. Buda üreticilerin ve müşterilerin yararına olmuştur."
Avrupa güneş pazarının yarısının 2012-2013 yıllarında çöktüğünü kaydeden Nitschke, "SAFE’in iddialarının aksine bunlar anti-damping önlemlerinden önceydi. SAFE üyeleri Pro Damping’i savunacağına, bizlerle Avrupa'da ABD'nin şimdilerde yaptığı gibi güneş enerjisi sektörüne pozitif bir ivme vermeleri daha iyi olur."
...