1. YAZARLAR

  2. Selçuk OKTAY

  3. Elektrik faturasından para kazanılır mı?
Selçuk OKTAY

Selçuk OKTAY

Yazarın Tüm Yazıları >

Elektrik faturasından para kazanılır mı?

Dijital mecralar birçok sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de yeni iş modellerinin ortaya çıkmasına yol açıyor. Dijital mecraların enerji sektöründe yarattığı son zamanların en dikkat çekici iş modellerinden birisi "talep fazlası enerjinin satılması" olarak öne çıkıyor.

Bu iş modeli tüketicilerin elektrik kullanımlarından yaptıkları tasarrufları, elektrik şebekesine ücret karşılığı satabilmeyi sağlıyor. Bu model daha çok büyük fabrikalar ve KOBİ`ler gibi kurumsal tüketiciler için önemli avantajlar sunuyor.

Modelin temelinde elektrik tüketiminde bulunan tüketicilerin taleplerinin etkin bir şekilde yönetilmesi geliyor. Bu süreç, özel olarak geliştirilen yazılımlarla yürütülüyor.

Kabaca ifade etmek gerekirse en pahalı elektrik uygun koşulların olmadığı dönemlerde oluşturulan elektrik enerjisi. Böyle bir dönemde kurumların kendi kullanımlarında tasarruf yapması, kapasitenin elektrik sağlayan firmaya geri gönderilmesi ve tekrar piyasaya dahil olmasını sağlıyor. Bu durumda enerji firmasının kazançlı çıkması söz konusu. Bu modelde bu kazanç tasarruf yapan tüketiciye de yansıtılıyor.

Dünyada bu modelin ulaştığı dinamizm dikkat çekici. Bu alanda faaliyet gösteren şirketlerle ilgili ciddi bir konsolidasyon süreci yaşanıyor. Çünkü bu şirketlerin gelirlerinde çarpıcı hacimler gerçekleşiyor.

Sektörün en büyük yazılım firması EnerNOC, 383 milyon dolarlık yıllık gelire ulaştı. Bu gelirin yüzde 90`ı yukarıda bahsettiğimiz iş modelinden geldi. Şirketin bu modeli kullanan 6 bin müşterisi bulunuyor. Başka ifade ile şirketin sunduğu yazılımlar dolayısıyla elektrik kullanımından yaptığı tasarrufu satabilen 6 bin tüketici bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar