1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Çevre dersi: Kurutulan göl nasıl dirildi?
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Çevre dersi: Kurutulan göl nasıl dirildi?

Enerji Günlüğü - Antalya`nın Elmalı İlçesi yakınlarında bulunan ve 1960`lı yıllarda tarım alanı açmak amacıyla kurutulan Avlan Gölü, bugün yeniden göl haline getirilmiş durumda.

Peki nerde hata yapılmıştı ve bu hata kaç yıl sonra fark edildi. Göl yatağı daha önce başka amaçlarla kullanılırken neden bugün yeniden sulak alan haline geldi? Hangi aşamalardan geçildi? 

Tüm bu soruların cevapları, aslında iyi bir "çevre ve ekoloji dersi" niteliğinde. Hem de pratikten, hayatın içinden bakarak çevrenin önemini anlamayı kolaylaştıracak cinsten. Ayrıntılarını görüntülü haberimizde dinleyip izleyebileceğiniz bu konunun özeti şu: Göl kurutulunca bölgenin meşhur sedir ağaçları da kurumaya yüz tutmuştu.

Şimdi bazılarınız "Tabii yaa, suyunu kesersen ağaç da kurur" diye geçirmiş olmalı içinizden. Ama o kadar basit değil. Besin zincirinin bir halkasını koparmışsınız da ondan kurumaya başlamış ağaçlar. Neyse daha fazla merak ediyorsanız görüntülü haberimize bakın. LİNKİ TIKLAYINIZ: 

Bu arada buradaki Avlan Köyü`nün adını da Göltarla yapmışlar. Aslında gölü kurutup tarla açan zihniyeti bu isim değişikliği de çok iyi anlatıyor. Bence nasıl göl yeniden diriltildiyse, köyün eski adı da geri verilmeli.

Mehmet KARA - AVLAN / ELMALI - ANTALYA

Önceki ve Sonraki Yazılar