1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Iberdrola ve bp, İspanya’da yeşil hidrojen tesisi kuracak

Iberdrola ve bp, İspanya’da yeşil hidrojen tesisi kuracak

İspanya’nın en büyük yeşil hidrojen tesisi devreye giriyor. bp ve Iberdrola, 2026'dan itibaren bp'nin Castellón rafinerisinde emisyonları azaltmak için 25 MW kapasiteli bir yeşil hidrojen tesisi kuracak.

Iberdrola ve bp, İspanya’da yeşil hidrojen tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - Londra merkezli enerji şirketi bp ve İspanyol Iberdrola, bp'nin İspanya'nın Castellón kentindeki rafinerisinde 2026 yılında faaliyete geçmesi planlanan 25 MW'lık yeni bir yeşil hidrojen tesisine yatırım yapmaya karar verdi. Castellón Green Hydrogen S.L. adlı bir ortak girişim aracılığıyla geliştirilen bu proje, rafineride halihazırda kullanılan gri hidrojenin değiştirilmesiyle karbon dioksiti (CO2) azaltmayı amaçlıyor.

TESİS AB FONUNDAN YARARLANACAK

Tesis, NextGenerationEU fonları tarafından desteklenen İspanyol Kurtarma, Dönüşüm ve Dayanıklılık Planı'ndan 15 milyon euro fon alacak. Üretilen yeşil hidrojenin yılda 23.000 ton CO2 emisyonunu önlemesi bekleniyor. Ayrıca tesisin inşaat aşamasında 500'e kadar kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

bp RAFİNERİSİNDE EMİSYONU AZALTACAK

bp, Castellón rafinerisindeki karbondan arındırma stratejisini desteklemek için hidrojeni kullanmayı planlarken, Iberdrola da tesise enerji sağlamak için yenilenebilir elektrik sağlayacak. Proton değişim membranı teknolojisini kullanan elektrolizör, suyu yenilenebilir elektrikle bölerek hidrojen üretecek.