Enerji Günlüğü - İstaç’ın İBB Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi, törenle faaliyete geçti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraklerinden biri olan İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ (İstaç), İBB Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’ni faaliyete soktu. Tesis, İstanbul’da üretilen atığının yüzde 15’ini, herhangi bir ön işleme gerek olmadan yakarak bertaraf edecek. Günde ortalama 3 ton atığı bertaraf edebilen tesis, 85MW elektrik üretim kapasitesine sahip.
Hitachi Zosen İnova AG’nin Makyol İnşaat, İspa İnşaat ve Met-Gün İnşaat ile oluşturduğu konsorsiyum tarafından inşa edilen İBB Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi; 1,4 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tesisin açılış töreninde yaptığı konuşmada dünya nüfusunun %70’inin şehirlerde yaşadığını söyledi ve şunları kaydetti, “Ülkemizde ne yazık ki yüzde 85’lere doğru giden bir oranda insanlarımız kentlerde yaşıyor. Dolayısıyla biz de üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Bu açıdan gerekli adımları kararlılıkla atıyoruz. İBB olarak bu kentin geleceğini hazırlamak istiyoruz. Tesis, 2017’de başlatılmış. 2019 seçimleri itibariyle yüzde 20 fiziki gerçekleşmesi sağlanmıştı. İki yılda, yüzde 20’den sonra aldığımız bu tesisi, sözleşmedeki süresine yetişmesi için olağanüstü bir çabayla, finansal açığını da kapatarak, bununla ilgili uluslararası sözleşmeler yaparak ve özellikle bu işi yapan yüklenici firmaların da özel gayretiyle çok değerli bir projenin sonucuna hep birlikte başarısını ve gururunu yaşıyoruz bugün. Tesisimizin, Türkiye'nin enerji açığının giderilmesine katkı sunması da bizim için ayrı bir gurur vesilesi”.
İSTAÇ’IN KARBON KREDİSİ 3 MİLYON TON/YIL
Tesisin, İBB’nin yeşil çözüm vizyonu doğrultusunda düzenli depolama sahalarına giden atık miktarını azaltacağını; yılda bir milyon ton atığın taşınması ihtiyacını da ortadan kaldıracağını belirten Ekrem İmamoğlu, “Yaklaşık olarak 8 milyon kilometrelik bir yol tasarrufu sağlamış olacak. Bu kadar çöpün, atığın oraya nakledilmesiyle alakalı. Bunun hem maliyeti var hem başka tabii ki katkıları da var, çevreye olsun, bütçemize olsun. Burada en gelişmiş teknolojileri kullanacağız. Emisyon değerlerimiz Avrupa Birliği limitlerinin altında olacak. Ayrıca fosil yakıt kullanımının azalması sayesinde ortalama 700 bin aracın bir yıllık emisyonuna denk gelen 1 milyon 380 bin ton sera gazı emisyonun da önüne geçmiş olacak bu tesisin varlığı. Bir İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İstaç, bu tesisin de eklenmesiyle 1 buçuk milyon ton daha karbon kredisi elde edecek ve yıllık yaklaşık üç milyon ton karbon kredisine sahip bir kurum haline gelecek”.
YENİ TESİSLER YOLDA
İmamoğlu, yeni tesis projeleri hazırladıklarını da söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı, “Bir hafta on gün önce biyometanizasyon tesisi açtık. Hem enerji üretiyoruz hem de kompost üretimiyle aslında doğaya doğal bir gübre hazırlığı yapmış oluyoruz. Termal bertaraf tesislerinin yanı sıra şehrimizin farklı noktalarında biyometanizasyon tesisleri geliştirmeye dönük hazırlıklarımız var. Anadolu Yakası'nda ve Avrupa Yakası’nda bu tür çalışmalarımızın, altyapı süreçlerimizin, ÇED raporu süreçlerimizin sürdüğünü belirtmek istiyorum”.