1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Husilerden vurdukları petrol tankerinin çekilmesine izin

Husilerden vurdukları petrol tankerinin çekilmesine izin

Husi’ler vurdukları ve çok büyük bir felakete neden olmasından endişe edilen Sounion adlı petrol tankerinin çekilmesine izin verdiler.

Husilerden vurdukları petrol tankerinin çekilmesine izin

Enerji Günlüğü - ABD Savunma Bakanlığı, Yemen'deki İran destekli Husi'lerin geçen hafta vurduğu Sounion adlı petrol tankerinin hâlâ yanmakta olduğunu bildirdi. Pentagon'un açıklamasında, tankerden sızabilecek bir milyon varil ham petrolün, 1989'da Alaska'da 257 bin varil petrolün denize karıştığı Exxon Valdez felaketinin dört katı büyüklükte bir felakete neden olabileceği kaydedildi. Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, sürüklenmekte olan gemiyi çekmek için iki römorkörün gönderildiğini, ancak Husilerin saldırı tehdidinde bulunduğunu duyurdu.

Bu açıklamanın ardından, Husiler yanan tankerin kurtarma ekipleri tarafından güvenli yere çekilmesine izin verdiklerini duyurdu. Husi Sözcüsü Muhammed Abdusselam, “Başta Avrupalılar olmak üzere çeşitli uluslararası taraflar bizimle iletişime geçtikten sonra, yanan petrol gemisi Sounion'u çekme yetkisi aldılar” açıklamasında bulundu.

Reuters, Sounion'u kurtarmak için çalışmaların başladığını duyurdu.

HUSİLERDEN YANGIN VİDEOSU

Öte yandan bu açıklamadan bir gün sonra Husiler 29 Ağustos Perşembe günü, maskeli ve silahlı bir adamın gemiye bubi tuzaklı düzenek kurduğunu gösteren bir video yayınladı. Videoda düzenek kısa süre içinde patlatılıyor ve gemiden siyah dumanların yükselmesiyle birlikte birkaç yangın çıkıyordu.

İSRAİL’E KARGO TAŞIYOR GEREKÇESİ

21 Ağustos'ta 150 bin ton petrol taşıyan Yunan bandıralı gemi, ‘ambargoyu ihlal ettiği ve İsrail düşmanı için kargo taşıdığı’ gerekçesiyle Husiler tarafından saldırıya uğramıştı. Yunan denizcilik şirketi Delta Tankers'e ait olan gemi Irak'tan yola çıkmış ve Atina yakınlarındaki bir limana gitmekteydi. 

İngiltere Deniz Ticareti Operasyonları Otoritesi’ne (UKMTO) göre bu saldırı gemide yangına ve makine gücünün kaybına yol açmıştı. Bu durum bölgedeki Avrupa Birliği (AB) misyonunu 25 kişilik mürettebatı tahliye etmeye sevk etti.

Husiler, İsrail ordusu ile Hamas arasında 7 Ekim'den bu yana devam eden savaşın çerçevesinde, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek olarak, Kasım ayından bu yana Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde ticari gemileri hedef alıyor.