1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hidrojen yatırımlarında Çin belirleyici

Hidrojen yatırımlarında Çin belirleyici

IEA, hidrojen projelerinin son bir yılda iki katına çıktığını ancak şu ana kadar kaydedilen ilerlemenin iklim hedeflerini karşılamak için yeterli olmadığını söyledi. 

Hidrojen yatırımlarında Çin belirleyici

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), hidrojen projelerine yönelik nihai yatırım kararlarının son 12 ayda Çin'in öncülüğünde iki katına çıktığını, ancak sektör belirsizlikle karşı karşıya olduğu için kurulu kapasite ve talebin düşük olduğunu bildirdi. 

IEA, yatırım kararlarının 2030 yılına kadar mevcut düşük emisyonlu hidrojen üretiminin beş kat artmasını temsil ettiğini ve Çin'in son 12 ayda %40'tan fazlasını karşıladığını, bunun da en hızlı güneş enerjisi genişlemesini gölgede bırakacağını kaydetti. Ancak IEA, talep hedeflerinin üretim projelerinin sadece dörtte birinden biraz daha fazla olduğunu ve hidrojen sektöründe şu ana kadar kaydedilen ilerlemenin iklim hedeflerini karşılamak için yeterli olmadığını da sözlerine ekledi. 

PROJELER RİSK ALTINDA

IEA, çoğu projenin de erken aşamada olduğunu ve proje hattının belirsiz talep sinyalleri, finansman engelleri, teşvik gecikmeleri, düzenleyici belirsizlikler, lisanslama ve izin sorunları ve operasyonel zorluklar nedeniyle risk altında olduğunu ifade etti. 

BİROL’DAN POLİTİKACILARA ÖNERİLER

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, "Politika yapıcılar ve geliştiriciler, talep yaratmayı destekleyecek araçlara dikkatle bakmalı, aynı zamanda maliyetleri düşürmeli ve sektörde daha fazla yatırımı destekleyecek net düzenlemelerin yapılmasını sağlamalıdır" dedi.