1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. HABAŞ, sınai ve tıbbi gazlarını güneş elektriğiyle üretecek

HABAŞ, sınai ve tıbbi gazlarını güneş elektriğiyle üretecek

Sanayi kuruluşları topluluğu HABAŞ, üretimde kullandığı elektriği üretmek amacıyla Ankara’da 170 MW kurulu gücünde Habaş Ankara Güneş Enerji Santrali (GES) kuracak.

HABAŞ, sınai ve tıbbi gazlarını güneş elektriğiyle üretecek

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin en büyük sınai ve tıbbi gaz üreticisi, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) dağıtıcısı HABAŞ, üretimde harcadığı elektriği güneşten karşılamaya hazırlanıyor.

HABAŞ Topluluğu şirketlerinden Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. tarafından, Ankara İli, Polatlı İlçesi, Sarıoba Mahallesi Mevkiinde 170 MW kurulu gücünde Habaş Ankara Güneş Enerji Santrali (GES) kurulup işletilmesi planlanıyor. Projenin değeri 2 milyar 628 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Toplam 250 hektarlık alanda kurulacak olan santralde 550 Wp gücüne 347 bin 274 adet güneş paneli kurulacak. Güneş Fotovoltaik (FV) panelde kullanılacak hücre türü “tek kristalli yapı”, taşıyıcı sistem türü olarak ise “optimum açıda sabitlenmiş taşıyıcı sistemler “teknolojisinin kullanılması planlanıyor. 

Santralde yılda en fazla yaklaşık 296 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Üretilen elektriğin 400 kV, 3B 1272 MCM, ~17 km EİH ile 400 kV Kılıçlar Mihallıccık GES TM'ye bağlantı ile aktarılması planlanıyor. 

Santralde üretilen elektrik, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında şirketin elektrik tüketimiyle mahsuplaşılacak. 

Enerji Günlüğü