Enerji Günlüğü - Güney Kore, 8,200 MW kapasiteli dünyanın en büyük denizüstü (offshore) rüzgar santralini inşa etmek için 43,2 milyar dolar yatırım yapacak.
Asya’nın dördüncü büyük ekonomisine sahip Güney Kore, COVID-19 salgınından çevre dostu bir iyileşmeyi teşvik etme çabaları kapsamında, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük rüzgar santralini inşa etmek için 43,2 milyar dolar (48,5 trilyon won) değerinde bir plan açıkladı.
Santralin maksimum kapasitesinin 8,200 MW olması planlanıyor. Şu anda dünyanın en büyük denizüstü rüzgar santrali İngiltere sularında bulunuyor. Hornsea 1 RES, 1.120 MW kapasiteye sahip.
5,600 kişiye istihdam sağlaması öngörülen santral, 6 nükleer santralin ürettiği elektriği üretecek. Santralde üretilen temiz enerjinin doğaya katkısı 71 milyon çam ağacının dikilmesine eşdeğer.
“ÇEVRE DOSTU ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRIYORUZ”
Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, santral projesi için düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, bu projeyle, çevre dostu enerji dönüşümünü hızlandırdıklarını ve karbon nötr bir ekonomiye doğru daha güçlü bir şekilde ilerlediklerini ifade etti.
6 ŞİRKET PROJEYE FİNANSMAN SAĞLAYACAK
Törene katılan Korea Electric Power Corp, SK E&S, Hanwha Engineering & Construction Corp, Doosan Heavy Industries & Construction Co., CS Wind Corp ve Samkang M&T Co. şirketleri de proje için 47.6 trilyon won finansman sağlayacaklar. Kalan 0.9 trilyon won finansmanı da devlet karşılayacak.
Güney Kore’de halihazırda 1,670 MW rüzgar enerjisi kapasitesine sahip. Santral ile birlikte kapasitenin 2030 yılına kadar 16,500 MW’a çıkması bekleniyor.