1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş yatırımcısına finansman uyarısı

Güneş yatırımcısına finansman uyarısı

TurSEFF PFI Müdürü Seyran Hatipoğlu, güneş yatırımcısına beklemenin maliyetinin her zaman finansman maliyetinden yüksek olduğu uyarısında bulundu.

Güneş yatırımcısına finansman uyarısı

Enerji Günlüğü - TurSEFF PFI Müdürü Seyran Hatipoğlu, güneş yatırımcısına beklemenin maliyetinin her zaman finansman maliyetinden yüksek olduğu uyarısında bulundu.

12. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı (Solarex İstanbul) kapsamında GÜNDER’in düzenlediği “Güneş Enerjisinin Sürdürülebilirliğini Sağlamak: Geleceğe Yönelik Projeksiyonlar” başlıklı panelde sektöre yönelik durum değerlendirmesi ve beklentiler paylaşıldı. Moderatörlüğünü Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara’nın yaptığı panelde konuşan Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) PFI Müdürü Seyran Hatipoğlu, enerji sektörünün finansmanında birtakım sıkıntılar yaşandığını belirterek, güneş yatırımcısına beklememeleri çağrısında bulundu. Güneşte yatırım maliyetlerinin düştüğüne, teknolojik gelişmelerle verimlilik ve üretim kapasitesi yüksek ekipmanların kullanıldığına ve başvuru ve kurulum sürelerinin de artık çok daha kabul edilebilir ve pratik bir noktaya geldiğine dikkat çeken Hatipoğlu, “Yapacağınız yatırımlarda en kötü senaryoya göre lütfen çok iyi bir nakit akış tablosu hazırlamış olun. Ve o nakit akış tablosu size, karşı taraftaki finans kurumlarının verdiği faiz oranını tolere ediyorsa lütfen beklemeyin. Beklemenin maliyeti her zaman finansman maliyetinden yüksektir ” ifadesini kullandı. 

GÜNEŞE 262 MİLYON EURO FON SAĞLADIK

Çalışmaları hakkında bilgi veren Hatipoğlu, “2010 dan bu güne 606 milyon euroluk bir fon kaynağını enerji sektörüne kanalize ettirdik. Bu 1300 projeye denk geliyor ve 5500 civarında projenin de incelemesini yaptık. Bu 546 MW’lık bir kurulu güce tekabül ediyor. Yine 910 bin adet aracın trafikten çekilmesine tekabül ediyor ki bu da 2.3 milyon ton karbon salım azalımıdır. Bunun içerisinde güneşteki payımız 262 milyon euroluk bir fon kaynağımızla 322 MW’lık bir kurulumu gerçekleştirmiş olduk fon kaynağımızla. İşleyişimiz, anlaşmalı finans kurumlarımız var” ifadesini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü