Enerji Günlüğü - Sıcak hava balonu uzmanı Per Lindstrand yeşil enerji üretimi için 1 kilometre uzunluğunda şişme bir güneş bacası yapmayı planladığını duyurdu.
Engineer dergisine açıklamalarda bulunan Lindstrand, 20 milyon dolara mal olabilecek projeninuzak yerlerde daha etkin yeşil enerji üretiminde kullanılabileceğini söyledi.
SİSTEMİN İŞLEYİŞİ
Yukarıya doğru uzanan bir baca kullanarak güneşten enerji üretme yönteminde bacanın altında güneş ışınlarından enerji toplayan paneller bulunuyor. Isınan hava bacadan yukarı doğru çıkıp, elektrik üreten rüzgâr tribünlerini çalıştırıyor.
PROJENİN BİR ÇOK AVANTAJI VAR
Lindstrand kuleyi şişme yapmanın projenin maliyetini büyük oranda azaltacağını, benzer kuleleri betondan yapmaya kıyasla yüzmilyonlarca dolar tasarruf sağlayacağını vurguluyor.
Ayrıca, teknolojinin çöl koşullarında uygulanmasıyla kumların panellere yapışması nedeniyle temizlenmesi için gerekli olan suyun çöldeki değerinden dolayı sorun olduğunu da belirterek, bu teknolojinin kıt su kaynaklarının kullanımını gerektirmeyecek olmasını da bir diğer avantaj olarak ifade ediyor.
Lindstrand bunun dışında, teknolojinin bina bakımının zor olduğu, yüksek deprem riski bulunan yerlere de yardımcı olabileceğini vurguluyor.
TEKNOLOJİ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR
Düz güneş panellerine göre daha tercih edilir bulunan 'yukarı doğru uzanan' güneş enerjisi teknolojileri konusunda çalışan birkaç şirket bulunuyor ve bu alanda Londra Üniversitesi Kentsel Sürdürülebilirlik ve Dayanıklılık Merkezi'nde araştırmalar yapılıyor.
Araştırma ekibi bacayı su üzerine yapmanın, böylece kendi ağırlığını taşımasını sağlamamın da bir seçenek olduğuna inanıyor.
Mühendis Patrick Cottam yaptığı açıklamada fikrin daha başlangıç aşamasında olduğunu, ancak laboratuvara 3,5 metrelik bir model üzerinde çalışmaya başladıklarını söyledi.
Çeviri/Derleme: Sabiha KÖTEK