Enerji Günlüğü - Mısırlı bilim insanları güneş panellerinin soğutulmasında su kullanımını azaltacak en uygun sıvı bileşimini içeren bir sistem geliştirdiler.
Mısır’da bulunan Benha Üniversitesi’nden bilim insanları, yaz aylarının yaklaştığı bu dönemde güneş panellerini soğutacak en uygun tekniği deneyimlediler. Su ve bir alüminyum oksit (Al203) ile faz değiştirici malzeme (PCM) kalsiyum klorür hekzahidrat (CaCl2H12O6) karışımının kullanımına dayanan bu teknikte en verimli sonuç yüzde 75 su ve yüzde 25 Al2O3/PCM karışımı ile elde edildi. Bu karışım ile güneş enerjisi kurulumlarında su kullanımının önemli oranda azalması bekleniyor.
Soğutma ünitesi, DC pompası, vanalar, su debimetresi ve bağlantı borularından oluşan sistemde su ve Al203 / PCM karışımı için üretilen alüminyum kanallar güneş panellerinin altına yerleştirildi. PCM karışımı, erime noktasına kadar ısıtılarak sıvı hale getirildi ve buna alüminyum kanallarında Al203 nanoparçacıkları ilave edildi.
Termal enerjiyi depolayabilen ve sıcaklığı dengelemeye yardımcı olan bileşikleri içeren faz değiştirici malzemeler, erime ve donma gibi fiziksel durumlarındaki bir değişiklikten geçtiklerinde büyük miktarlarda 'gizli' ısıyı emebilir veya serbest bırakabiliyorlar.
Güneş enerji santralleri açık alanda güneşe doğrudan maruz kaldığı için güneş panelleri yüksek sıcaklıklara ulaşıyor. Güneş panelleri için yüksek sıcaklık verimliliğin düşmesi anlamına geliyor.