Enerji Günlüğü – Alman Agora Energiewende yetkililerinden Philipp Godron, yenilenebilir enerji sektöründe fotovoltaik’in büyük bir yer tutacağını ifade etti.
SOLAR TR2016 Konferansı'na, sektörün dünyada en çok geliştiği ülke olan Almanya’dan, Agora Energiewende’den katılan Kurumun uluslararası enerji politikaları ve global enerji dönüşümü sorumlusu Philipp Godron, Almanya’nın yenilenebilir enerji konusunda büyük bir hızla geliştiğini söyleyen Godron, Alman Enerji Düzenleme Ajansı’nın öngörülerine göre, yenilenebilir enerji sektöründe fotovoltaik’in büyük bir yer tutacağını ifade etti.
Godron, ''Bağımsız bir düşünce kuruluşu olarak baktığımızda, tüm dünyada karşımıza bundan sonra çıkacak olan enerji kaynağı güneş ve rüzgar enerjisidir. Yatırımcı açısından bakılınca, 2050’ye geldiğimizde, maliyetlerin yüzde 50-60 düşeceğini öngörüyoruz. 2050’de güneş enerjisinin bugünkü oranı çoktan geçmiş olacağı kesin. Baştan bu dönüşümün hızını çok küçümsemiştik ama durum öyle değil. Yeni jenerasyonun maliyetine baktık. Linyit kömürü, maden kömürü, rüzgar, güneş enerjisi, gaz gibi kaynaklar, elektrik maliyeti olarak bakıldığında güneş enerjisinin en ucuz olduğunu görüyoruz.” dedi.
Günümüzde, yenilenebilir enerjinin sektöre katkısının yüzde 30 olduğunu belirten Philipp Godron, bu durumun 2025’te yüzde 40-45, 2035’te ise yüzde 50-60 civarında hedeflendiğini belirtti. Fosil ve biyoenerji kaynaklarının 5 yıl önceden daha esnek durumda olduğunu söyleyen Godron, PV'nin dünyanın her yerinde en ucuz kaynak haline gelmeye başladığını belirtti.
TÜRKİYE’NİN YERİNİ İSPANYA ALABİLİR
Almanya olarak Danimarka’ya satış yaptık. Burada ihaleye katılanların hepsi Danimarka’dandı. Danimarka’da daha farklı bir vergi sistemi ve Almanya’ya oranla daha az kısıt var. Avrupa’nın orta ve kuzey alanlarında dahi güneş radyasyonu söz konusu. Buradan bile verim elde edebiliyoruz. Hangi risklerin olduğunu değerlendirecek olursak yatırımcılar açısından, çok hızlı bir dönüş sağlanabiliyor. Burada Türkiye'nin yerini İspanya alabilir. Türkiyede rakamlar daha düşük olabilir ama sermaye olarak bakacak olursak rekabetin azalacağını düşünebiliriz.''
NÜKLEER SAYFASINI KAPATTIK
Almanya 10 yıl içinde nükleerden çıkmayı planladığı ve yenilenebilir enerjinin nükleerin yerini doldurup dolduramayacağı yönlü bir soruya ise Gordon, “ Tam olarak karşılamasa bile bizim içim için artık nükleer enerji söz konu değil.” yanıtını verdi.
ALMANYA’DA ÇATI UYGULAMALARIN BAŞARISININ SIRRI
Almanya’nın çatı üstü uygulamalardaki başarısının sırrı sorulan Godron, “Uzun vadeli strateji ve yatırımcıların 10-15 yıllık hedefler doğrultusunda kurdukları politikaları istikrarla takip etmeleridir. Türkiye’de hidroenerji kaynakları da var. Keşke Almanya’nın da olsaydı. Biz burada Almanya’nın kaynakları doğrultusunda ilerledik. 2009-2010 yıllarında tüketiciler öğrenme sürecinde yüksek ödeme yaptıkları bir döenm de yaşadık. Ama burada önemli olan alışma, benimseme döneminde güveni kaybetmeden, gerekirse bedel ödeyerek, yol almaktır. “ şeklinde yanıt verdi.
Melis Çalapkulu – Enerji Günlüğü