1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Global enerji talebi azalacak

Global enerji talebi azalacak

Enerji Günlüğü - Dünya genelinde kişi başına düşen enerji talebinin şimdiye dek yapılan hesapların aksine 2030 yılına kadar azalacağı belirtildi.İstanbul’da...

Global enerji talebi azalacak

Enerji Günlüğü - Dünya genelinde kişi başına düşen enerji talebinin şimdiye dek yapılan hesapların aksine 2030 yılına kadar azalacağı belirtildi.

İstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında Dünya Enerji Konseyi’nin Accenture Strategy ile Paul Scherrer Enstitüsü’nün iş birliği ile imza attığı “Büyük Dönüşüm” raporuna göre, 2030 yılına kadar kişi başına enerji talebi düşecek. Bu tespit, 1970’ten sonra enerji talebinin iki katına çıkacağına dair geleneksel öngörülerle çelişiyor. 

Rapora göre, teknolojik inovasyon, ülke politikaları ve büyüme beklentilerinin azalması, gelecek 10 yıl içerisinde enerji sektöründe önemli değişikliklere yol açacak.

Dünya Enerji Konseyi Senaryolar Başkanı Ged Davis, raporla ilgili, “Enerji endüstrisi için önemli sonuçları olacak bir dönüşüm sürecinden geçtiğimiz aşikar. Eskiden petrol üretiminin zirveye ulaşmasından söz edilirken, uzmanlar yeni trendlere bakarak talebin zirve yapmasından söz ediyor. Araştırmamızda, enerji sektörü için, liderler tarafından ve yönetim katlarında dikkatle incelenmesi gereken yedi temel etkiye işaret ediyoruz.” dedi.

ELEKTRİK TALEBİ İKİ KAT ARTACAK

Rapora göre ayrıca enerji tüketiminde de değişlik yaşanacak ve 2060 itibarıyla elektrik talebi bugünkünün iki katı olacak. Günümüzde elektrik üretiminde yaklaşık yüzde 4 oranında kullanılan güneş ve rüzgar enerjisi, en fazla büyümenin kaydedileceği alanlar. 2060 yılında güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 20 ile yüzde 39 arasında seyredecek.

Bir başka senaryoya göre ise, birincil enerji kaynakları arasında fosil yakıt kullanım oranı yüzde 50’ye kadar inebilir. Bu da kömür, petrol ve doğalgaz için farklı sonuçlar doğurabilir. Bununla birlikte her üç senaryoda da önümüzdeki 30 ile 40 yıl arasında karbon bütçesinin aşılacağı belirtiliyor. Petrol ise taşımacılıkta önemli bir rol oynamayı sürdürecek ve her üç senaryoya göre de enerji kaynaklarının yüzde 60’ından fazlasını oluşturacak. Diğer yandan doğalgazın istikrarlı yükselişi devam edecek.

Etiketler : , , , ,