1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. GENSED: Lisanssızda sistem kullanım bedel artışı umutsuzluk yaratır

GENSED: Lisanssızda sistem kullanım bedel artışı umutsuzluk yaratır

Enerji Günlüğü - GENSED, lisanssız elektrik üretiminde üreticilerden alınan sistem kullanım bedelinde artış yapılmasına ilişkin düzenlemenin güneş...

GENSED: Lisanssızda sistem kullanım bedel artışı umutsuzluk yaratır

Enerji Günlüğü - GENSED, lisanssız elektrik üretiminde üreticilerden alınan sistem kullanım bedelinde artış yapılmasına ilişkin düzenlemenin güneş sektörünün geleceğinde belirsizlik ve umutsuzluğa yol açtığını açıkladı.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na lisanssız elektrik üretiminde, üreticilerden alınan sistem kullanım bedelinde yapılması planlanan artış ile ilgili görüşünü sundu. 

Yatırımcıların “öngörülebilirlik” ve “hukuk güvenliği” ilkelerinden hareketle ve yürürlükte bulunan mevzuatlara güvenerek yatırım kararı aldıklarına dikkat çeken GENSED, lisanssız elektrik üretiminde, üreticilerden alınan sistem kullanım bedelinde 10 kata kadar artışın yapılabileceği açıklamasının bu ilkelere ters düşen,  yatırım ortamına olan güveni sarsacak nitelikte radikal bir düzenleme niteliği taşıdığını ve önerilen artışın hayatın olağan akışına aykırı oranda yüksek olduğunu açıkladı.

Açıklamada, "Sektör Temsilcileri olarak bizler, Devletimizin enerji politikalarını desteklemekte ve güneş enerjisi piyasasının geliştirilmesi için üzerimize düşen katkıyı sağlamaya hazır olduğumuzu bildirmek isteriz. Bununla birlikte, temsil ettiğimiz üyelerin çıkarlarını korumak sorumluluğu ve yükümlülüğü çerçevesinde, Lisanssız elektrik üretiminde, “üreticilerden alınan sistem kullanım bedelinde artış yapılmasına ilişkin düzenlemenin” yenilenebilir enerji piyasasının ve güneş enerjisi sektörünün geleceği açısından belirsizliğe, umutsuzluğa yol açtığını/açacağını; son dönemde gerçekleştirilen mevzuat değişiklikleri sonucu (fotovoltaik panellerin yatırım teşvik kapsamından çıkarılması, TEDAŞ onayında yaşanan sıkıntılar vs.) yükümlülükleri gittikçe artan sektör paydaşları üzerindeki yükün daha da artacağını, düzenlemeyle gerçekleşmesi planlanan faydanın ötesinde, sektörel gerilemenin ortaya çıkacağını, düzenlemenin yatırım ortamına güvensizliğin artmasına neden olacağını siz değerli büyüklerimiz ve Devletimizin yetkilileriyle paylaşmak isteriz ve bu konuda yardımlarınızı talep etmekteyiz. " denildi.

YATIRIMCIYA EK MALİYET GETİRECEK

Sistem kullanım bedelinde gerçekleştirilmesi planlanan artışın, devam eden/tamamlanan güneş enerjisi projeleri üzerinde ekstra ve öngörülemeyen ağır bir yükün oluşmasına ve proje maliyetlerinin artmasına neden olacağını kaydeden GENSED, bu maliyet artışlarının sonuçlarını da şöyle sıraladı:

"Daha önce yapılmış fizibilitelerin önemli ölçüde şaşması, hâlihazırda yaklaşık 600 milyon USD kredi yüküyle hayata geçmiş projelerin geri ödemelerini aksatacaktır. Böyle bir durum bankaların yeni güneş enerjisi yatırımları değerlendirmelerini de değiştirecek, finansmana erişim zorlaşacak ve daha pahalı olacaktır.

Sürekli değişen mevzuat ve düzenlemeler sonucu, “öngörülebilirlik” ve “hukuk güvenliği” ilkelerinin sorgulanır hale gelmesi yatırımcılar açısından hayati önem taşımakta ve ileriye dönük yatırım planlamaları açısından caydırıcı olmaktadır.

Dağıtık üretim sisteminin desteklenmesi, sistemin bölgesel darboğazlarının çözülmesine katkı sağlamaktadır ve bu bağlamda, lisanssız projeler arz güvenliği açısından da hayati önem taşımaktadır. "

TALEP VE ÖNERİLER

GENSED talep ve önerilerini şöyle sıraladı:

a) Öncelikle, Sistem Kullanım Bedelinde değişiklik öngören düzenlemenin, mevzuatın yürürlüğe girdiği tarihten sonra Çağrı Mektubu alacak Proje Başvuruları açısından geçerli olması;

b) Yukarıda belirtilen öneri ve talebimizin Devletimiz nezdinde kabul görmemesi ve her hâlükârda bir “sistem kullanım bedelinde” artışa gidilmesi yönünde iradenin tecelli etmesi durumunda ise, en azından yapılan değişikliğin sektörün tamamına vereceği olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması için;

Artışın, hayatın olağan akışına uygun ve makul seviyelerde yapılması;

Mevcut lisanslı santrallerin ödediği iletim sistemi tarifelerinin üst sınır olarak belirlenmesi,

1 Ocak 2017 tarihine kadar işletmeye alınan (geçici kabulü yapılmış) Lisanssız Güneş enerjisi santralleri açısından, finansal tabloları bozmayacak kısıtlı bir artış yapılması, bu oranın mevcut sistem kullanım bedelinin 2 katını aşmaması

Çağrı Mektubu almış ve 1 Ocak 2019 tarihine kadar işletmeye alınacak Lisanssız Güneş enerjisi santralleri açısından; finansal tablolar göz önünde bulundurularak kısıtlı bir artış öngörülmesi ve bu oranın mevcut lisanslı santrallerin ödediği iletim sistemi tarifelerinin üst sınırı aşmaması.