Enerji Günlüğü - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 12-17 Ağustos 2024 tarihlerinde TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde TEKNOFEST yarışmaları kapsamında düzenlenen TÜBİTAK Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nın startını verdi. Yarışmalar, Türkiye'nin 11 şehrinde önümüzdeki 2 ay boyunca düzenlenecek.
“YENİ REKORLARA İMZA ATTIK”
Kacır, yaptığı konuşmada, her yıl yüzbinlerce gencin katılımıyla dünyada eşi benzeri olmayan bir etkinliğe hep birlikte imza attıklarını kaydederek, dünyanın en büyük festivali TEKNOFEST Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali'nin, 2018 yılından bu yana gerçekleştirildiğini anımsattı. TEKNOFEST kapsamında 100’den fazla paydaşla birlikte teknoloji yarışmalarında 100 binlerce genci Türkiye'nin milli teknoloji hamlesi yolculuğuna dahil olmasını sağladıklarına işaret eden Kacır, “Bu yıl da TEKNOFEST’te hep birlikte yeni rekorlara imza attık. 49 yarışmamıza, 81 şehrimizin tümünden ve 96 ülkeden 790 bin takımda 1 milyon 650 bin gencimiz başvurdu. Yarışmacı takımlara TEKNOFEST’te 30 milyon liradan fazla ödül ve 50 milyon liradan fazla teknik destek sunuyoruz. TEKNOFEST yarışmaları, Türkiye'nin milli teknoloji hamlesini yükseltecek teknolojik girişimcilerinin yetişmesinde, milli teknoloji hamlesinin öncü kurumlarında ihtiyaç duyduğumuz insan kaynağının gelişmesinde çok önemli bir rol oynuyorlar” ifadelerini kullandı.
MİLLİ TEKNOLOJİ YOLCULUĞU GÜÇLENİYOR
Bugün startını verdikleri yarışmaya değinen Kacır, “Elektromobil ve hidromobil yarışmalarımızla özellikle mobilite teknolojilerindeki yenilikçi yaklaşımları benimseyen ve bunları sadece teoride değil, pratik uygulamalarda da tecrübe eden insan kaynağı yetiştiriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu yarışmalara katılanlar, şimdi teknolojik girişimlerini kurdular ve Türkiye'nin milli teknoloji yolculuğuna güç veriyorlar. Bu yıl elektromobil, hidromobil ve liseler arası elektrikli araç yarışmamıza toplam 600'den fazla takımımız katıldı ve bu takımlardan 73’ü finallere yükselmeye hak kazandı. Burada 73 takımımızda, 1000'e yakın arkadaşımızla TÜBİTAK araştırma merkezi kampüsündeyiz. İnanıyoruz ki bu takımlardan yetişen gençlerimiz, işte TÜBİTAK araştırma enstitülerinde, milli teknoloji hamlesinin öncü müesseselerinde, savunma sanayimizin yıldız kuruluşlarında ve elbette kendi kurdukları teknoloji girişimlerinde, Türkiye'nin geleceğe yolculuğuna öncülük ediyor olacaklar” diye konuştu.
TEKNOFEST RÜZGARI ZİRVEYE TAŞINACAK
Bu yıl TEKNOFEST yarışmalarının, geçen hafta Bilişim Vadisi'nde Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması’yla başladığını anımsatan Kacır, bu yarışmanın yapay zeka temelli bir yarışma olduğunu, özellikle gelecek dönem hayata geçirmeyi hedefledikleri “Türkçe Büyük Dil Modeli” projesinde insan kaynağının gelişimine çok önemli kazanımlar sağladığını vurguladı. Kacır, gelecek dönemde İstanbul'da, Kocaeli, İzmir, Antalya, Ankara, Isparta, Aksaray, Erzurum, Kahramanmaraş, Adana ve Mersin'de düzenleyecekleri yarışmaları hatırlatarak, “Türkiye’nin 11 şehrinde önümüzdeki 2 ay boyunca düzenleyeceğimiz yarışmalar, Türkiye'nin geleceğine çok önemli kazanımlar getirecek, gençlerimizin yetişmesine ve bizimle buluşmasına imkan tanıyacak. TEKNOFEST rüzgarı her yıl olduğu gibi bu yıl da Anadolu'nun dört bir yanında kuvvetli bir şekilde esecek ve inşallah TEKNOFEST Adana 2-6 Ekim tarihlerinde, bu rüzgarın zirveye taşındığı sahne olacak.” dedi.
DESTEK VE ÖDÜLLER
Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları elektromobil (batarya beslemeli elektrikli araç) ve hidromobil (hidrojen enerjili elektrikli araç) olmak üzere iki kategoride düzenleniyor.
Yarışmaya, Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya yabancı uyruklu lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle lise öğrencileri takımlar halinde katılıyor.
Her iki kategoride de birinciler 200 bin, ikinciler 150 bin, üçüncüler ise 120 bin lirayla ödüllendirilecek, lise seviyesinde ise birinciler 100 bin, ikinciler 80 bin, üçüncüler 60 bin lira ödül alacak.
165 elektromobil, 75 hidromobil takımın başvurduğu Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'nda rapor ve video değerlendirmeleri sonucu başarılı bulunan 36 elektromobil, 14 hidromobil takımı yarış alanına gelmeye hak kazandı. 391 takımın başvuru yaptığı Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'nda ise 23 takım finale kalarak yarışma alanına geldi.
TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde 12-17 Ağustos'ta gerçekleştirilecek yarışlar, kampüs içerisinde belirlenen pistte 3 sağ, 6 sol olmak üzere toplam 9 virajı bulunan en yüksek eğimi yüzde 4 olan 1370 metrelik pistte dereceye girebilmek için mücadele edecek.