1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom’un Çin’e gaz sevkiyatı artacak

Gazprom’un Çin’e gaz sevkiyatı artacak

Rus doğal gaz devi Gazprom, 2027’de Çin’e yıllık 10 milyar metreküp kapasiteli Uzakdoğu rotasından doğalgaz sevkiyatına başlayacak.

Gazprom’un Çin’e gaz sevkiyatı artacak

Enerji Günlüğü - Rus enerji şirketi Gazprom, 2027’de Çin’e yıllık 10 milyar metreküp kapasiteli Uzakdoğu rotasından doğalgaz sevkiyatına başlayacaklarını açıkladı. Gazprom CEO’su Aleksey Miller tarafından yapılan açıklamada, "Sibirya'nın Gücü ve Uzakdoğu hatları tam kapasiteye ulaştığında Rusya, Çin'in en büyük gaz tedarikçisi olacak” ifadesi yer aldı.

Şubat 2022'de, Rusya'nın birliklerini Ukrayna'ya göndermesinden birkaç gün önce Pekin, Rusya'nın uzak doğusundaki Sakhalin Adasından gaz satın almayı kabul etti ve bu gaz, Japonya Denizi üzerinden yeni bir boru hattıyla Çin'in Heilongjiang Eyaletine taşınacak.

SİBİRYA’NIN GÜCÜ 2025’TE TAM KAPASİTEYE ULAŞACAK

Miller ayrıca, 2019'un sonlarında faaliyete geçen Çin'e giden Sibirya'nın Gücü boru hattının, 2025'te yıllık 38 milyar metreküplük planlanan kapasitesine ulaşacağını söyledi.

Rusya ayrıca, Rusya'nın kuzeyindeki Yamal bölgesinden Moğolistan üzerinden Çin'e yılda 50 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak Sibirya'nın Gücü-2 boru hattının inşası konusunda da yıllardır görüşmelerde bulunuyor. Bu, Baltık Denizi'nin altından taşımak için kullanılan ve 2022'deki patlamalar nedeniyle hasar gören, şu anda atıl durumda olan Nord Stream 1 boru hattının hacmiyle neredeyse eşleşecek.

Gazprom, 1999'dan bu yana ilk defa geçen yılı zararla kapatırken şirket, Avrupa'da yaşadığı pazar kaybını telafi etmek için ihracat pazarlarını çeşitlendirmeye çalışıyor.