1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom istedi DEPA ihale şartları değişti

Gazprom istedi DEPA ihale şartları değişti

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom'un CEO'su Aleksey Miller, Yunanistan Doğalgaz Şirketi’nin (DEPA) özelleştirmesiyle ilgili 8 gün içerisinde ikinci...

Gazprom istedi DEPA ihale şartları değişti

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom'un CEO'su Aleksey Miller, Yunanistan Doğalgaz Şirketi’nin (DEPA) özelleştirmesiyle ilgili 8 gün içerisinde ikinci kez Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gelerek Kalkınma Bakanı Kostis Hatzidakis ve Yunanistan Özelleştirme İdaresi (TAİPED) Başkanı Yannis Emiris ile görüşmelerde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen ve DEPA’nın özelleştirme sürecindeki müzakereleri bizzat üstlenen Miller’in Yunanistan’dan özelleştirme sürecinin önemli bir koşulunda değişiklik yapılmasını koparmayı başardığı ifade ediliyor.

Kathimerini gazetesinde çıkan ve Azınlıkça Online ekibi tarafından Türkçeye çevrilen habere göre Gazprom’un CEO’su Miller, DEPA’nın özelleştirilmesi ihalesinde öngörülen ve en yüksek teklifi sunan şirketin teklifinin yüzde 20’si oranında teminat mektubu vermesi ve şirketin ihaleden ayrılması durumunda teminatın yanması koşulunun değiştirileceğine dair Yunanistan hükümet yetkililerinden söz aldı. Kaynaklar, Miller’in bu sözü yaklaşık bir hafta önce Yunanistan’a yaptığı ilk ziyarette görüştüğü Başbakan Antonis Samaras’tan da aldığını aktardılar.

Hükümet yetkililerinin özelleştirme ihalesi ilanında dile getirilen şartta belirsizlik olduğu gerekçesiyle, bu şartı değiştirmeyi planladıkları da gelen haberler arasında. Öte yandan Gazprom’un da AB üyesi ülkelere yönelik ticarî politikasıyla ilgili hareketlerinin inceleme aşamasında olması nedeniyle, Avrupa Rekabetçilik Komisyonu’nun Gazprom’u DEPA’nın bir bölümünü bir başka AB üyesi ülkeye devretmek zorunda bırakmasından Gazprom yönetiminin çekindiği belirtiliyor.

DEPA ile ilgili ihaleye tanınan ek süreden sonra 28 Nisan tarihinde bağlayıcı tekliflerin sunulması bekleniyor. Ancak Gazprom gibi DEPA ile ilgilenen diğer şirketleri de en çok düşündüren konuların başında şirketin 425 milyon euroluk borcu yer alıyor. Bu borcun sunulacak bağlayıcı teklifi de olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Miller’in Atina’da Kalkınma Bakanı ve TAİPED Başkanı ile yaptığı görüşmeler hakkında resmi açıklama yapılmazken, Kalkınma Bakanlığı’na yakın çevreler toplantıda enerji yatırımlarının ele alındığı ve Gazprom’un elektrik ihracatı amacıyla Yunanistan’a elektrik üretecek santraller kurmayı hedeflediği belirtildi. Güvenilir kaynaklar tarafından görüşmede ayrıca, DEPA’nın Gazprom tarafından satın alınması durumunda South Stream doğalgaz boru hattının Yunanistan üzerinden geçmesi olanağının da masaya yatırıldığı aktarıldı.

Gazetecilerin toplantı sonrası görüşmede Kıbrıs bankalarıyla ilgili gelişmelerin ele alınıp alınmadığına yönelik sorularına ise Rus şirketi temsilcilerinin “Gazprom banka değil, enerji şirketidir” cevabını verdikleri belirtildi. Son ziyaretle birlikte Gazprom’un DEPA ile ve Yunanistan’a yatırım yapmakla yakından ilgilendiği mesajını bir kez daha verdiği değerlendirmeleri yapılırken, ihale sürecine Avrupalı bir şirketin katılmaması Yunan işadamları Vardinoyannis ve Mitilineos’un M+M şirketinin teklifinin de Gazprom’un teklifiyle rekabet edecek güce sahip olmaması, şimdilik Gazprom şirketini DEPA ihalesinde favori kılıyor.

Diğer yandan Azeri Socar şirketi de ihaleye katılıp katılmamayı yeniden gözden geçirme kararı alırken, bir diğer Rus şirketi Sintez de bir alt şirketi olan Negusneft aracılığıyla DEPA ve DESFA ile ilgilenmeye devam ediyor. Rus Sintez Grubu CEO’su Andrey Korolev de verdiği son demeçte iki Yunan doğalgaz şirketiyle yakından ilgilendiklerini ve şirketin hedefleri arasında Yunanistan’daki doğalgaz altyapılarını modernleştirmek ve İtalya, Arnavutluk ve FYROM (Makedonya) gibi komşu ülkelerle Yunanistan’ı birleştirecek doğalgaz boru hatları kurmak için 3 milyar euroluk yatırım yapmak olduğunu vurguladı.