Enerji Günlüğü (SolarTR2016) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden Seda Müftüoğlu Güleç, Gaziantep'te 200 bin kişinin yaşayacağı ''ekolojik kent'' kuracaklarını söyledi.
SOLAR TR2016 Konferansının ''Güneşin geleceğinde yerel yönetimlerin rolü'' konulu oturumda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ekolojik Kent Şube Müdürü Yüksek Mimar Seda Müftüoğlu Güleç, ''Gaziantep'te yeni bir yerleşim yerini imara açarken bu bölgeyi sürdürülebilir yapalım dedik. Belediye, kamu ve vatandaşların arsalarıyla ilgili plan notları ekledik. Arazi kullanımı, kimse kimsenin güneşini ve rüzgarını engellemeyecek şekilde planlandı. Yeşil çatı ya da beyaz çatı uygulaması ile güneş kollektörleri zorunluluğu getirdik. Yamur suyunun depolanmasının yanı sıra teşvik sistemi geliştirdik. Siz binanızı ne kadar fazla ekolojik yaparsanız yüzde 30 oranında maksimum emsal artışı getirdik. Otomasyon ve atık sistemi ile ilgili ekstra yapılan işlemlerde siz buradan teşvik alıyorsunuz.''
Ekolojik tarım, ekolojik çiftlik alanları bulunduğunu söyleyen Güleç, ''Ekolojik kent projemiz toplam 32 milyon metrekarelik, 200 bin kişinin yaşamasını öngördüğümüz bir proje. şu anda hayata geçmeye başladı. Ruhsatını onayladığımız projeler var' dedi.
HEDEF KARBON İZİNİ KİŞİ BAŞI YÜZDE 20 AZALTMAK
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin iklim eylem planı çerçevesinde yaptığı çalışmaları anlatan Güleç, 2023 yılına kadar karbon izini kişi başına yüzde 20 azaltmayı hedeflediklerini ifade etti. Bu hedef doğrultusunda toplu taşımayı yaygınlaştırdıklarını, 25 kilometrelik tramvay projeleri, bisiklet yolları ve metro projeleri bulunduğunu söyledi.
Güleç, ''Belediye otobüslerimizi doğalgazla çalışan otobüslerle değiştirdik. Metan gazından elektrik enerjisi üretiyoruz. Şehirde bulunan üç atık su tesisi ile de atık suların yüzde 99'u arıtılmakta'' dedi.
İDRARDAN ENERJİ
Gaziantep'teki ekolojik bina projeleri hakkında da bilgi veren Güleç, buranın yenilenebilir enerji konusunda tanıtım ve bilgi merkezi olarak planlandığını söyledi. Güleç, ''yosundan enerji üretimi'' sistemini bugün devreye alacaklarını ifade ederek, ''Arıttığımız idrarı sistemden geçirerek yosun elde diyoruz ve buradan metan gazı çıkaracağız'' dedi.
Güleç, ayrıca akıllı solar banklar, telefon şarj edebilen, binaların önünde bulunan şehir aydınlatmasını sağlayan güneş çiçekleri, pedal çevirdikçe enerji üreten bisiklerlerin de diğer projeler arasında yer aldığını kaydetti.
Fatma METİN - Enerji Günlüğü