1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. G20 liderlerinden iklim krizi mücadelesine destek sözü

G20 liderlerinden iklim krizi mücadelesine destek sözü

Dünyanın en büyük yirmi ekonomisine sahip 20 ülkenin lideri, COP26’da Paris İklim Anlaşması doğrultusunda alınacak kararlara destek olma sözü verdi.

G20 liderlerinden iklim krizi mücadelesine destek sözü

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük yirmi ekonomisine sahip 20 ülkenin lideri, COP26’da Paris İklim Anlaşması doğrultusunda alınacak kararlara destek olma sözü verdi.

Dünyanın en büyük yirmi ekonomisini temsil eden liderlerin her yıl bir araya geldiği On beşinci G20 Liderler Zirvesi 21- 22 Kasım 2020 tarihlerinde tamamlandı. 38 maddelik sonuç bildirgesinde G20 liderleri, sürdürülebilir bir gelecek için tarım, su kaynakları, karbon emisyonlarının düşürülmesi gibi konularda aktif rol oynama sözü verdi. Liderlerin küresel ve sürdürülebilir bir kalkınma için oluşturdukları planlardan oluşan bildirgede ayrıca 26'ncı BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) Paris İklim Anlaşması doğrultusunda alınacak kararlara destek olunacağının altı çizildi. 

TÜRKİYE ŞERH KOYDU

Paris Anlaşması’nı imzaladığı halde parlamentosundan geçirip onaylamayan 8 ülkeden biri ve anlaşmayı onaylamayan G20’deki tek ülke olan Türkiye ise bildirgedeki bu maddeye şerh koydu. Türkiye’nin sonuç bildirgesine eklettirdiği ek açıklamada, “Mevcut iklim mimarisindeki adaletsiz statüsü nedeniyle Türkiye, Paris Anlaşması’nı henüz onaylamamıştır. Sera gazı emisyonlarında ihmal edilebilir düzeyde (%1’den az) tarihsel sorumluluğu bulunan gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye, bütün tarafların karşılıklı anlayışı ve katkısıyla bu soruna adil, makul ve tümüyle tatmin edici bir çözümün mümkün olan en kısa zamanda, tercihen COP26’te bulunmasını dört gözle beklemektedir" ifadesi yer aldı. 

G20 bildirgelerinin yasal olarak bağlayıcı bir niteliği bulunmuyor. Bunun için söylemlerin politikaya dönüşmesi liderlerin inisiyatifine kalıyor.

G20 ülkeleri Arjantin, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Brezilya, Kanada, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Meksika, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye’den oluşuyor.