1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Fransa’nın iklim değişikliği davası dev imza kampanyasına dönüştü

Fransa’nın iklim değişikliği davası dev imza kampanyasına dönüştü

Enerji Günlüğü - Fransa hükümetinin iklim değişikliği konusunda yeteri kadar önlem almadığı ve temel hakları ihlal ettiği gerekçesi ile açılan...

Fransa’nın iklim değişikliği davası dev imza kampanyasına dönüştü

Enerji Günlüğü - Fransa hükümetinin iklim değişikliği konusunda yeteri kadar önlem almadığı ve temel hakları ihlal ettiği gerekçesi ile açılan dava, tarihteki en büyük imza kampanyalarından birine dönüştü.

Fondation pour la Nature et l’Homme (FNH), Greenpeace Fransa, Oxfam Fransa ve Notre Affaire à Tous isimli STK’lar tarafından 18 Aralık'ta açılan dava, Fransız Devleti’ni, yükümlülüğü olmasına rağmen, Fransa’da iklim değişikliğiyle mücadele etmek için somut ve etkin önlemler almamakla suçluyor. Dava, iklim değişikliği tehditinin karşısında yurttaşların temel haklarının korunmasını sağlamak amacını taşıyor.

2 MİLYON KİŞİ DESTEKLEDİ

Fransız Devleti’ne açılan “Yüzyılın Davası” Youtube kullanıcıları ve bazı Fransız kanaat önderlerinin de desteğiyle, ilk ayın sonunda iki milyon kişinin desteğini aldı. Fransız vatandaşlarının bu toplu çağrıya verdikleri yanıt, bu yılın ilk günlerinde sarı yelekliler tarafından başlatılan ve akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi için açılan (1,2 milyondan altında destekçisi olan) imza kampanyası da dahil olmak üzere, daha önce kırılan rekorları geride bıraktı.

Bu kampanya, iklim değişikliği konusunun aciliyetinin belirgin olduğu ve etkilerinin Fransa ve diğer ülkelerde görüldüğü bir dönemde, Fransız vatandaşlarının iklim ve çevre konularındaki artan endişelerini yansıtıyor. “Yüzyılın Davası” kampanyasının başlatıldığı hafta, Fransız meteoroloji ajansı Meteo-France, 2018 yılının, kayıt tutulmaya başlandığı 1900 yılında bu yana, Fransa’daki en sıcak yıl olarak tarihe geçtiğini ve sıcaklıkların art arda 9 ay boyunca ortalamaların üstünde seyrettiğini açıkladı.

FRANSA DEVLETİNE 2 AY SÜRE

18 Aralık 2018’de, aynı zamanda 4 STK, Fransız Devleti’ne bir ön tazminat talebi[1] sundular. 40 sayfalık bir mektuptan oluşan bu talep Fransa Devlet Başkanı, Başbakan Édouard Philippe ve Dayanışma ve Ekolojik Dönüşüm, Ekonomi, Maliye ve Kamu Hesapları, Bölgesel Uyum ve Parlamento İlişkileri, Avrupa ve Dışişleri, Sağlık ve Sosyal İşler, Tarım ve Gıda, Denizaşırı, Çalışma, Araştırma ve Yüksek Eğitim, ve Eğitim Bakanlarına sunulacak. Ön tazminat kararı talebi, dünyayı ve Fransa’yı etkileyen iklim değişikliğine bağlı riskleri ve mevcut durumu, Fransız Devleti’ne hakkındaki eylemsizlik iddialarını ve bunların telafi edilmesine dair belirgin talepleri hatırlatıyor. Fransa Devleti’ne bu talene cevap vermesi için 2 ay süre tanınıyor.

Devlet olumlu cevap vermediği takdirde, bu dört STK Mart 2019’da Paris İdari Mahkemesi’nde tam yargı davası açacak. Duruşmaların birkaç ay sürmesi bekleniyor. Mahkemeden çıkacak karar beklentileri karşılamadığı takdirde, bu dört STK İdari Temyiz Mahkemesi’ne ve gerekirse “Yüce Divan”a başvurabilecek.

İklim taahhütlerinin gerisinde kalan ve kendi sera gazı azaltım hedeflerinin aşıldığını kabul eden Fransa mahkeme tarafından suçlu bulunabilir.