Enerji Günlüğü - Finlandiyalı Fennovoima şirketinin Ukrayna işgalinin ardından Rosatom ile Hanhikivi 1 Nükleer Enerji Santrali’ne ilişkin imzaladığı EPC sözleşmesini feshetmesi hukuka aykırı bulundu.
Finlandiyalı nükleer enerji şirketi Fennovoima, Rus Atom Enerjisi şirketi Rosatom ile Hanhikivi 1 nükleer santralinin teslimatına ilişkin imzalanan sözleşmeyi Ukrayna'daki savaşın "proje için riskleri kötüleştirdiği gerekçesiyle Mayıs ayında feshetti. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom da Fennovoima yönetiminin EPC sözleşmesini feshetme kararının, projenin yüzde 34 ile en büyük hissedarları olan yan kuruluşu RAOS Voima ile ayrıntılı bir istişare yapılmadan alındığını belirterek hukuksal yola başvurdu.
Rosatom’un şikayetini değerlendiren Uluslararası Uyuşmazlık İnceleme Kurulu (DRB), Finlandiya merkezli nükleer enerji şirketi Fennovoima Oy’un, Hanhikivi-1 Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşasıyla ilgili sözleşmeyi feshetmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi. EPC sözleşmesini feshin tek taraflı olduğu ve projenin kayda değer bir ilerleme kaydettiği dönemde gerçekleştiğine dikkat çekilerek, Rosatom’un şikayetinin yerinde olduğu kaydedildi.
TAZMİNAT HAKKI DOĞDU, MİKTARI İNCELEMELERDEN SONRA BELİRLENECEK
Tanınmış uluslararası uzmanlardan oluşan bir heyet tarafından yapılan DRB incelemelerinde, Fennovoima Oy şirketinin Hanhikivi-1 NGS’nin inşasına ilişkin EPC sözleşmesini feshetmesinin ve ardından EPC sözleşmesi kapsamında, tedarikçi RAOS Project Oy şirketinin yerine getirdiği çalışmaları reddettiği yönündeki açıklamalarının hukuka aykırı olduğunu doğruladı. DRB ayrıca Fennovoima Oy'un Hanhikivi-1 NGS projesini hukuka aykırı bir şekilde feshetmesinin EPC sözleşmesinin ihlali olduğunu, bunun da RAOS Project Oy şirketine Fennovoima Oy’dan tazminat talep etme hakkını verdiğini tespit etti. Tazminat miktarı ek incelemeler sonunda belirlenecek.
Rosatom, şikâyete konu olan talepleri tamamen karşılanana kadar çıkarlarını savunmaya devam edeceğini açıkladı.
Mühendislik, Tedarik ve İnşaat Sözleşmesi (EPC), Alman enerji devi E.ON'un projeden çekilmesinin ardından Rosatom’un yan kuruluşu RAOS şirketi ile 2013 yılında imzalanmıştı. Finlandiya'nın Hanhikivi yarımadasında inşa edilmesi planlanan 1200 MW kapasiteli Hanhikivi Nükleer Santrali’nde Rus tasarımı bir VVER-1200 basınçlı su reaktörünün kullanılması öngörülüyordu.