Enerji Günlüğü - TPAO’nun 229 metre uzunluğunda ve 51 bin 283 groston ağırlığındaki sondaj gemisi "Fatih", Karadeniz'de sondaj faaliyetlerine başlamak için İstanbul’dan yola çıktı.
İlk sondajı için iki yıl önce Doğu Akdeniz’e uğurlanan Fatih Sondaj Gemisi, İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümünde, bu kez Karadeniz’deki ilk sondajı için İstanbul Haydarpaşa Limanı'ndan yolcu edildi.
103 metrelik kuleleri İstanbul Boğazı’ndan geçebilmesi için tamamen sökülen Fatih Sondaj Gemisi’nin 1 Haziran’da Trabzon’a ulaşması bekleniyor. Trabzon’da kuleler yeniden monte edilecek. Kuyu öncesi yaklaşık 1,5 aylık bir hazırlık süresinin ardından Fatih, 15 Temmuz’da Karadeniz’deki ilk sondajına Tuna-1 lokasyonunda başlayacak.
FATİH İLE EKSİK OLAN ÖNEMLİ PARÇALARDAN BİRİ DAHA TAMAMLANIYOR
Düzenlenen uğurlama töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugün Türkiye’nin hem sismik hem de sondaj gemileriyle dar kapsamlı değil, uluslararası anlamda da bu çalışmaları yapacak bir konuma geldiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için denizlerimizin her bir metrekaresini karış karış arayacağız. Yavuz, Akdeniz’de Selçuklu-1 kuyusunda sondajına devam ediyor. Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis Sismik Araştırma Gemilerimiz bir baştan bir başa denizlerimizin röntgenini çekiyor. Ve filomuza bu yıl başında katılan Kanuni Sondaj Gemimiz de inşallah upgrade çalışmalarının ardından ilk kez Akdeniz’de sahaya inecek. Fatih, Karadeniz’e gidiyor ama kimse sanmasın ki Akdeniz’deki faaliyetlerimize ara veriyoruz. Tam tersine Doğu Akdeniz’de 2 sismik 2 sondaj gemimiz tam kapasite çalışmaya devam edecek. Fatih’in de Karadeniz’e gitmesiyle birlikte eksik olan en önemli parçalardan biri daha tamamlanıyor” dedi.
3-4 AY İÇİNDE LİBYA’DA FAALİYETLERİMİZE BAŞLAYACAĞIZ
Libya ile imzalanan anlaşmaya da değinen Dönmez, “Ayrıca Libya ile vardığımız anlaşma uyarınca Türkiye Petrolleri, kendi ruhsat alanlarımızda petrol aramak için başvuruda bulundu. Askı ve ilan sürecinin ardından yaklaşık 3-4 ay içerisinde buradaki ilk faaliyetlerimize de başlayabileceğiz inşallah. Önce sismik çalışmalar, ardından verilerin analiz edilmesiyle de nerelerde sondaj yapacağımızı belirleyeceğiz” ifadesini kullandı.
TÜRKİYE’NİN DOST ELİNİ TUTANLAR HER ZAMAN KAZANACAK
Dönmez, koronavirüs nedeniyle Doğu Akdeniz’deki şirketler birer birer havlu atarken Türkiye’nin belirlediği program dâhilinde faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğünü belirterek, “Türkiye olarak kendimizi uluslararası enerji piyasalarının daha güçlü işlemesi için aktif bir aktör olarak konumlandırıyoruz. Gayretimiz yıkmak, bölmek değil güçlü bir piyasa kurmaktır.
Biz kaynakların verimli kullanıldığı bir enerji piyasası, tüm paydaşların aktif rol aldığı adil bir enerji iş birliği için çalışmalarımızı sonuna kadar sürdüreceğiz.
Yapıcı tavrımızı sürdürmeye, etkin bir başrol oynamaya devam edeceğiz. Türkiye pozitif mesajların, olumlu adımların ülkesi olmaya devam edecek. Güçlü ekonomimiz ve siyasi istikrarımızla enerji projelerinde her zaman güven veren bir partner olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bölgemizdeki her türlü jeopolitik gerilim ve zorluklara rağmen bölgesel arz güvenliği için cesurca adımlar attık. Enerji projelerinde anahtar ülke rolümüzü pekiştirdik. Türkiye’nin bu tutumunu anlayanlar, dost elini tutanlar her zaman kazanacak” dedi.
KARALARDA DA YOĞUN BİR GAYRET İÇİNDEYİZ
Sadece denizlerde değil karalarda da yoğun bir gayret içerisinde olduklarını kaydeden Dönmez, “Son 5 yılda kuyularda verim artışı sağlayan teknolojilerin kullanılması ve yeni sahaların keşfiyle toplam 58 milyon varillik yeni rezerv ekledik. 2020’nin ilk çeyreğinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 kat artışla 11,36 milyon varillik rezerv artışı sağladık. Böylece günlük yurt içi üretimde Türkiye Petrolleri 53 bin varil bandını yakaladı. Yurt dışındaki üretimle birlikte bu rakam günlük 150 bin varili geçti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçen yıl ilk kez hidrolik çatlatma yöntemiyle ticari üretime geçtiğimiz kuyularımıza da inşallah yenilerini ekleyeceğiz. Petrol endüstrisinde milli teknolojilerin gelişimine ön ayak olacak bütün Ar-Ge çalışmalarının, yerli üretimin, yerli teknolojinin arkasında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü