Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa’da beşinci olduğunu belirttiği Hamburg Konferansı’nda “Avrupa’nın inovasyon merkezi haline gelmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Almanya’da gerçekleşen Hamburg Rüzgar Enerjisi Konferansı’nda (Wind Energy Conference) konuşma yaptı. Dönmez’in konuşmasına “Bölgemizde yaşanan siyasi ve jeopolitik riskler nedeniyle, Avrupa’nın enerji arz güvenliği meselesi daha önce hiç olmadığı kadar birliğin gündemini meşgul ediyor. Bu krizden çıkabilmek için enerji meselesi dün olduğu gibi bugün de ülkeler arasındaki iş birliğini artıracak en önemli unsurların başında geliyor” sözleriyle başladığı bildirildi.
Türkiye’nin, bugün Avrupa’nın sadece doğal gaz arz güvenliğinde değil, aynı zamanda rüzgâr ve diğer yenilenebilir enerji alanlarında da ekipman tedarikçisi haline geldiğini dile getiren Dönmez, “Türkiye, Avrupa’nın 5. büyük rüzgâr ekipmanı üreticisidir. 2021 yılında 50’ye yakın ülkeye yaklaşık 1,5 milyar euroluk rüzgâr türbin ve ekipmanı ihracatı yaptık. Firmalarımızın cirolarının yüzde 70-80’lik kısmı ihracat gelirlerinden oluşuyor”.
“TÜRKİYE KANAT VE KULE ÜRETİMİNDE AVRUPA LİDERİ”
Türkiye’deki rüzgar türbini ve ekipman üreticileri türbin komponentlerinin yaklaşık yüzde 70'ini üretebiliyor. Türkiye, kanat ve kule üretiminde Avrupa lideri. Buradaki ihracat gücümüz ve potansiyelimiz bizim için oldukça önemli çünkü rüzgâr enerjisi ekipmanları sofistike bir teknolojiye sahip ve katma değerli ihracat kalemimiz içerisinde de önemli bir kalemi oluşturuyor.
“AVRUPA’NIN İNOVASYON MERKEZİ HALİNE GELMEYİ AMAÇLIYORUZ”
Avrupa’nın ve bölgenin rüzgârda yeni üretim ve inovasyon merkezi haline gelmeyi amaçlıadıklarını vurgulayan Bakan, Türkiye’yi bölgedeki en önemli temiz enerji tedarik zinciri yapacak yatırımları artırarak hayata geçireceklerini ifade etti. Dönmez konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Güneş paneli üretiminde bugün Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise dördüncü en büyük üreticisiyiz. Burada elde ettiğimiz bilgi ve tecrübe, diğer yenilenebilir enerji ve elektrik depolama teknolojilerinin daha da geliştirilmesinde rol oynayacak”.
BAKANLIĞIN HİDROJEN KONUSUNDAKİ ADIMLARI
Hidrojen hususunda önemli adımlar atıldığına işaret eden Dönmez, Bakanlık olarak yaklaşımlarının hidrojeni 4 ana fayda üzerinden elde etmek olduğunu söyledi. Söz konusu faydalar aşağıdaki şekilde sıralandı:
- Daha fazla yenilenebilir enerjiyi sisteme dahil etmek,
- Isı sektörünü karbon emisyonsuz bir hale getirmek ve belki de ilerleyen dönemlerde TANAP üzerinden Avrupa’ya ihraç etmek,
- Yerli kömürden hidrojen üretimi gerçekleştirmek
- Hidrojen depolama ve tutucusu olarak borun kullanımını artırmak.
TÜRKİYE’NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ KURULU GÜCÜ 55 BİN 392MW
Yenilenebilir enerjiye son dönemde yapılan yatırımların meyvesin toplamaya başladıklarını söyleyen Fatih Dönmez, “Ağustos 2022 sonu itibariyle yenilenebilir enerji kurulu gücümüz 55 bin 392 MW ile toplam kurulu gücümüzün yüzde 53,15’ini oluşturuyor. Rüzgâr enerjisi kurulu gücümüz 11 bin 137 MW.
Enerji Bakanı bugün Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa’da beşinci, dünyada on ikinci sırada olduğunu; rüzgâr enerjisi kurulu gücünde ise Avrupa’da yedinci, dünyada on ikinci sırada olduğunu bildirdi. Ayrıca Bakan Türkiye’nin, yüzde 46’lık oranla yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde dünya ortalamasının hayli üzerinde olduğunu öne sürdü.