1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Eyilik: Sanayicinin yeni can simidi lisanssız GES

Eyilik: Sanayicinin yeni can simidi lisanssız GES

Akiş Enerji Genel Müdürü Berk Eyilik, enerji maliyetlerindeki artışın lisanssız güneş enerji santrallerini (GES) sanayiciler için can simidi haline getirdiğini söyledi.

Eyilik: Sanayicinin yeni can simidi lisanssız GES

Enerji Günlüğü - Akiş Enerji Genel Müdürü Berk Eyilik, enerji maliyetlerindeki artışın öztüketim amaçlı lisanssız güneş enerji santrallerini (GES) sanayiciler için can simidi haline getirdiğini söyledi.    

Akiş Enerji Genel Müdürü Berk Eyilik, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, dünyada son 100 yılda ortaya çıkan merkezi ve büyük ölçekli elektrik üretim santralleri modelinin son 10 yıldır mikro elektrik üretim modeli ile ciddi bir evrim geçirme yoluna girdiğini söyledi. Eyilik şöyle dedi: 

“Mikro elektrik üretim tesisleri, bizde yaygın bilinen adıyla güneş enerji santralleri(GES) tüm dünyada yaygınlaşıyor. Özellikle de bina çatılarında hızlı bir şekilde tercih ediliyor. Bu tesisler, elektriğin üretildiği yerde tüketilmesiyle şebekeden kaynaklanan kayıp-kaçak oranını minimuma indiriyor. Bu tesislerin amacı, üzerinde yer aldığı binanın elektrik ihtiyacının karşılanmasıdır.”

GES’LER KENDİNİ MAKUL SÜREDE GERİ ÖDER

Bina çatılarına kurulan lisanssız GES’lerin ürettiği ihtiyaç fazlası elektriğin de bölgedeki yerel tüketicilere dağıtım şirketi vasıtası ile satılabildiğini hatırlatan Berk Eyilik şunları söyledi: 

“Son 10 yılda GES sistemlerindeki maliyetlerde keskin bir düşüş yaşandı. Bu tip santraller dağıtım şirketlerine ve merkezi elektrik sistemine ek bir finansal yük getirmeden kendini makul sürede geri ödemeyi 2019 yılı itibari ile başarmış durumda. Genel olarak 25 yıllık ömür biçilen GES’ler bugünkü fiyatlarla özkaynaklarla hayata geçirilirse 5-6 yıl içerisinde kendini amorti edebiliyor. Kredi kullanılarak kurulursa, bu geri dönüş süreleri 7-8 yıla uzayabiliyor. Bu yatırımların geri dönüşleri, mevcut piyasa piyasa fiyatlarıyla sağlanabiliyor.”

BANKALAR DA KREDİLENDİRİYOR

Banka ve finans kuruluşlarının yatırım geri dönüş sürelerinin kısalmasıyla birlikte güneş santrali projelerini finanse etme konusunda daha istekli hale geldiğini kaydeden Eyilik “GES sistemlerine finansal olarak destek ve kredi sağlamaların temel sebebi düşük riskli bir kredi aracı olarak görmeleridir” dedi. 

SANAYİCİNİN YENİ KURTARICISI

Elektrik üretim ve tüketim dengesizliğinin bertarafı için EPDK tarafından getirilen yeni mashuplaşma modelinin de, güneş yatırımlarının ve finansmanın önünü iyice açtığını kaydeden Eyilik şöyle devam etti: 

“Bu gelişmeler ülkemizin enerji alanındaki sınai yatırımların gelişimini, işsizliğin düşürülmesini ve işletmelerin enerji maliyetlerinden tasarruf etmesini sağlayacaktır. Artan elektrik maliyetleri sanayici için giderek daha ağır hale geliyor. Bu yüzden öztüketim amaçlı lisanssız elektrik üretim yatırımları, her ölçekteki sanayi kuruluşları için kurtarıcı bir formül haline gelmiş durumda.” 

EKONOMİ İÇİN KURTULUŞ REÇETESİ

Son dönemde ekonomi gündeminde cari açık, işsizlik ve enerji maliyetlerindeki artışların yoğun şekilde tartışıldığını hatırlatan Eyilik, “Bu ay yayınlanan lisanssız elektrik üretim yönetmeliği değişikliği, özellikle de aylık mahsuplaşma yönündeki düzenleme güneş enerjisi santrali kurulumlarını arttırarak, ülkemize pozitif etkide bulunacaktır” ifadesini kullandı. Her yıl enerji ithalatına 35-40 milyar dolar ödeyen Türkiye’de GES kurulumlarında milli ve yerli ekipman kullanımının da kritik önem taşıdığını kaydeden Eyilik “Güneş santral kurumları, ülkemizi yabancı ülkelere bağımlılıktan kurtaracak. Bu tesislerde kullanılacak ekipmanların yerli olması da hem işsizliğin düşürülmesini  sağlayacak, hem de Sanayi 4.0’ın gelişimine olumlu katkı sağlayacaktır.” 

LİSANSSIZDA TAVAN 5 MW’A YÜKSELDİ 

Akiş Enerji Genel Müdürü Berk Eyilik, lisanssız elektrik üretim yönetmeliğinde sanayici, üretici ve hatta tüketici konumundaki herkesi sevindirecek düzenlemeler yapıldığı görüşünü dile getirirken şunları söyledi: 

“Yönetmeliğe göre, çatı GES uygulamalarında 5 MW’a kadar güçlerde kurulum yapmak mümkün. Üstelik tüketilmeyen elektrik şebekeye perakende satış tarifesi kapsamında 10 yıl alım garantisi kapsamında satılabiliyor. Sistemin bağlanacağı trafo, dağıtım şirketinin ise trafo gücünün yarısı kadar, tesis sahibinin ise tamamı kadar kapasite hakkı veriliyor. Başvurular trafo merkezine göre sınıflandırılıyor ve tüketim miktarlarına göre bağlantı güç hakkı tesis ediliyor. Bu fırsattan tüm Çatı sahibi, ve elektrik faturalarından tasarruf sağlamak isteyen vatandaşlarımız yararlanabiliyor. Bu tip GES yatırımları, hem girişimcilerin kendisine hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır. Bizler de Akiş Enerji olarak bugüne kadar yaptığımız 30’un üstündeki kurulumla, bu alanda edindiğimiz tecrübeyi, ekonomi aktörlerinin hizmetine sunmaya devam edeceğiz.” 

Enerji Günlüğü