Enerji Günlüğü - Türkiye'de doğalgaz dağıtımı ve satışı alanında faaliyet gösteren Almanya sermayeli enerji şirketi EWE Türkiye'nin Genel Müdürü Frank Quante, kâr marjlarının sıfır olduğunu belirterek "Bu bir hobi değildir, kâr etmeliyiz" dedi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen All Energy Turkey Kongre ve Fuarı'nda İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde başladı. Toplantıda Türkiye'de enerji sektörünün bugünü ve geleceği ele alındı. Uygulamadaki gelişmeler, beklentiler ve hedefler ortaya koyuldu. Etkinlikteki tartışmalara, doğalgazda liberalizasyon ve elektrik ticaretindeki sıkıntılar damgasını vurdu.
EWE Türkiye Genel Müdürü Frank Quante, yaptığı konuşmada, Türkiye'de doğalgaz piyasasında çok şey başarıldığını belirterek "Ama hala yapılması gereken çok şey var. Doğalgazda biz hala şebeke işi yapıyoruz ama perakende satış işimiz resmen hobi. Sıfır kâr marjıyla çalışıyoruz. Bu sürdürülebilir değil. Ankara tarafından verilen sözlerin hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi.
Sektörde kesinlikle esnek fiyat diye bir şey olmadığını, depolama imkanlarının da bulunmadığını belirten Quante, "Şu anda bu işten bir para kazanamıyorsunuz. Elektriğe göre penetrasyon hala çok düşük. Bu sorunların bir bölümü geçmişten geliyor. Ama bizce doğalgaz bizce EPDK tarafından daha çok bir varlık işi olarak düşünülüyor. Para kazanılacak bir alan olarak görülmüyor. Oysa piyasa yaklaşımının her alanda benimsenmesi gerekiyor" diye konuştu.
SÜBVASİYONA SON VERİLMELİ
Doğalgazda arz tarafının serbestleşmesi için çok net bir piyasa mekanizmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Quante, BOTAŞ'ın sübvansiyonlu fiyatlarına son verilmesi gerektiğini savundu. Quante şöyle konuştu:
"Doğaglazda reel bir pazar gelişimi görmüyoruz. Kurumların ilerleme kaydettiğini duymaktan memnunuz ama bunun kesinlikle hızlanması lazım. Çapraz sübvansiyonlara çözüm lazım. Şirketler BOTAŞ ile Gazprom arasında bir yerde sıkışıp kaldır. Bu işi uzun vadeli hobi olarak yapmayı sürdürmek istemiyoruz."
YATIRIMLARIMIZI AMORTİ EDEBİLMELİYİZ
EWE Turkey Genel Müdürü Quante, Türkiye'de genellikle çok uzun vadeli düşünülmediğinin altını çizerek "30 yıl sonra ne olacağı hâlâ belli değil. Ama sorunlar bugünden itibaren ele alınmalı, yatırımcı için bu çok önemli. Bizim bu beklentileri bilançolara yansıtmamız gerekiyor. Yatırımlarımızı 2032'ye kadar amorti etmemiz gerekiyor" dedi.
Yargı sistemine de değinen Quante, bazı sorunlar yargıya taşındığı zaman davaların 5-10 yıl sürebildiğine işaret eden Quante, sorunların yargıya gitmeden, uzlaşılarak, piyasanın daha sağlıklı düzenlenmesile çözülmesini istedi.
Yeni Doğalgaz Kanunu Tasarısı'nda çok güzel iyileştirmeler öngörüldüğünü kaydeden Quante "Toptan satışlarda damga vergisinden muafiyet çok önemli. Doğalgaz dağıtım bölgelerinin konsolidasyonu çok mantıklı" dedi.
BOTAŞ'ta iletim ve satışın ayrıştırılmasını beklediklerini anlatan Quante, bu ayrıştırmanın dağıtımda da yapılmasını istedi.
2032 yılında ne olacağını öngörebilmeliyiz. Bu bizim için son derece önemli. Bu bir hobi değil sonuçta. Gaz konusu her zaman için çeşitli risk yönetim tekniklerini beraberinde getirmeli. Mutlaka adil fiyatlandırma olmalı. Şebeke değerini düşünürken aslında sıfır kârlılık konusunu da tartışıyor olacağız.
Mehmet KARA
ETD BAŞKANI BATU AKSOY: ENERJİ TALEBİNDEKİ ARTIŞ HIZI DÜŞECEK