Enerji Günlüğü - Asya-Pasifik (APAC) elektrikli araç (EV) batarya pazarının bu yıl toplam 15,1 milyon adede; 5 yıl içinde de 28,2 milyon adede ulaşması bekleniyor.
Elektrikli araçlara geçiş ivme kazandıkça, APAC'ın önemli otomotiv pazarlarında lityum iyon (Li-ion) pillere olan talep hızla artıyor. Dolayısıyla tedarik zinciri konusu önem kazanıyor. Analiz şirketi GlobalData tarafından yayınlanan Küresel Sektöre Genel Bakış ve Tahmin: Batarya Teknolojileri analizine göre, Asya-Pasifik (APAC) elektrikli araç (EV) batarya pazarının önümüzdeki beş yıl içinde %13,3 oranında büyüyerek 28,2 milyon adede ulaşması bekleniyor. Pazarın bu yıl ise toplam 15,1 milyon adede ulaşması bekleniyor.
“ŞİRKETLER HAMMADDE VE EKİPMAN SAĞLAMALI”
GlobalData'nın kıdemli otomotiv analisti Lucy Tripathi'ye göre lityum-iyon pillere yönelik artan talebin, temel malzemelere olan ihtiyacı da artırması bekleniyor. Tripathi, “Şirketler, gecikmeleri ve maliyet aşımlarını önlemek için inşaat ve üretim süreçleri sırasında özellikle batarya üretimi için hammadde ve ekipman sağlamayı düşünmeliler. Güvenilir tedarik zincirleri ve sağlam bir hammadde tedarik planı oluşturarak maliyetleri en aza indirebilir ve üretimin hızlanmasını sağlayabilirler” ifadelerini kullandı.
PAZAR LİDERİ ÇİN
Mevcut durumda dünyanın en büyük EV pazarına sahip olan Çin EV batarya tedarik zincirlerinin çoğuna hakim durumdayken, Güney Kore güçlü bir batarya değer zincirine sahip. Lityum-iyon bataryaların %75'i, dünyanın lityum, kobalt ve grafit işleme ve rafine etme kapasitesinin yarısından fazlasına sahip olan Çin'de üretiliyor. Çin aynı zamanda dünya anot üretiminin %85'ine, dünya katot üretim kapasitesinin ise %70'ine sahip.
APEC'in “Üye Ekonomiler” olarak da anılan 21 üyesi bulunuyor. Bunlar Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Çin, Hong Kong (Çin), Tayvan (Çin), Endonezya, Japonya, Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya Federasyonu, Singapur, Tayland, Amerika Birleşik Devletleri ve Vietnam'dır.