1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Eurelectric'ten karbonsuz dağıtım şebekelerine özel rapor

Eurelectric'ten karbonsuz dağıtım şebekelerine özel rapor

Avrupa Elektrik Sanayi Birliği (Eurelectric) Avrupa Birliği’nin karbon sıfır hedefine ulaşması için dağıtım şebekelerinin rolünü ele alan 'Grids For Speed' raporunu yayımladı.

Eurelectric'ten karbonsuz dağıtım şebekelerine özel rapor

Enerji Günlüğü - Avrupa Elektrik Sanayi Birliği (Eurelectric) Avrupa Birliği’nin karbon sıfır hedefine ulaşması için dağıtım şebekelerinin rolünü ele alan 'Grids For Speed' raporunu yayımladı. AB’ye üye 27 ülkeyi ve Norveç’i inceleyen rapor dağıtım şebekelerini ele alan en kapsamlı çalışma olarak öne çıkıyor. Şebeke yatırımlarından, dijitalleşmeye, insan kaynağından teknolojik altyapıya kadar her alanda önemli bulguları ortaya koyan rapor, birçok öneri de getiriyor. 
KARBON SIFIR HEDEFİ VE YATIRIMLAR
Rapor, AB’nin “Fitfor55” karbon sıfır hedefi için dağıtım şebeke yatırımlarının ikiye katlanmasını zorunlu görüyor. Karbon sıfır hedefi için 2023’te 36 Milyar Euro olan dağıtım şebeke yatırımlarının yıllık 67 Milyar Euro’ya çıkarılması gerektiğini vurgulayan rapor, dijitalleşme ile bu miktarın yıllık 55 Milyar Euro’ya kadar düşebileceğini gösteriyor. 
Avrupa’daki akıllı sayaç oranlarının %56’ya ulaştığı vurgulanan raporda, kişi başına düşen şebeke yatırım miktarının ise yıllık 150 Euro olacağı belirtiliyor. 
Enerji dönüşüm süreci nedeniyle AB’de elektrik talebinin artacağının altını çizen rapor, 2025-2040 arasındaki “en yüksek elektrik talebi”nin %55 artacağını vurguluyor.
1 MİLYON YENİ İSTİHDAM
Raporda, 2023 sonu itibariyle 835 bin istihdam ile Avrupa iş gücünün %0,4’ünü oluşturan dağıtım sektörünün, yapılacak yatırımlarla daha da büyüyeceği öngörülüyor. Rapor, 2025-2055 sürecinde yapılacak yatırımlarla dağıtım sektöründe 1 milyon yeni istihdam olanağı ortaya çıkacağını ifade ederken, yaşlı nüfus sorununa da dikkat çekiyor. 
ELEKTRİK KESİNTİLERİNİN FATURASI
AB’deki elektrik kesintilerine de değinen rapor, Birlik genelinde elektrik kesintilerinin %11 azaldığını ortaya koysa da, kesintilerden doğan zararın ortalama elektrik maliyetinin 10 katından fazla olduğunu analiz ediyor. Rapora göre AB’de 2021 yılındaki kesintilerin zararı 50 milyar Euro’ya ulaştı. 
Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) tarafından özeti Türkçeleştirilen raporun tam metnini görüntülemek için tıklayın!