1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. EÜAŞ’ın Gaziler HES ve Kapulukaya HES’i özelleştiriliyor

EÜAŞ’ın Gaziler HES ve Kapulukaya HES’i özelleştiriliyor

EÜAŞ’a ait Gaziler HES ve Kapulkukaya HES, özeleştirme kapsamına alındı.

EÜAŞ’ın Gaziler HES ve Kapulukaya HES’i özelleştiriliyor

Enerji Günlüğü - EÜAŞ’a ait Gaziler HES ve Kapulkukaya HES, mülkiyet devri olmadan 2027 yılı sonuna kadar özeleştirilecek. 

Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) Iğdır ilinin Tuzluca ilçesinde bulunan Gaziler Hidroelektrik Santrali (HES) ve Kırıkkale ilinin Merkez ilçesindeki Kapulukaya HES tarafından kullanılan mülkiyeti EÜAŞ ve Maliye Hazinesi adına kayıtlı taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altında olan alanların ve bu alanlara yönelik kullanım izinleri; 8810 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, özelleştirme kapsamına alındı. 

MÜLKİYET DEVRİ DIŞINDAKİ YÖNTEMLER UYGULANACAK

Özelleştirme işlemi, her iki santral için de mülkiyet devri dışındaki özelleştirme yöntemleri uygulanarak gerçekleştirilecek. 

Buna göre işletme hakkının verilmesi; kullanım izninin devri veya gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun sair hukuki tasarruf yöntemlerinden biri ya da birkaçının birlikte uygulanması yöntemi uygulanabilecek. 

Karara göre özelleştirme işleminin 31 Aralık 2027 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor. 

20 Ocak 2022 tarihli ve EÜ/10742/05110 numaralı lisansla faaliyette bulunan Gaziler HES, 11,1MWm/10,779MWe kurulu güçle çalışmaya devam ediyor. 

04 Nisan 2003 tarihli ve EÜ/126-52/94 numaralı lisansla çalışmakta olan Kapulukaya HES’in kurulu gücü ise lisansında 54MWm/54MWe olarak kayıtlı bulunuyor.