Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın (ETKB), 2014 yılı bütçesi ile 2012 yılına ait kesin hesabı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Genel Kurul’da 13 Aralık 2013 tarihli oturumunda görüşülen bütçeye göre, Bakanlığın cari harcamaları 1,328 milyar TL, yatırım harcamaları 26,9 milyon TL, transfer harcamaları 10,8 milyon TL, kamulaştırma harcamaları 15 milyon TL ve borç verme harcamaları 35,7 milyon TL oldu. cari harcama ve yatırım transferi ödeneklerini Bakanlık bütçesi transfer kaleminden alan MTA, TAEK ve Bor Enstitüsü’ne ise 256.1 milyon TL ödenek verildi.
YILDIZ, “DOĞALGAZ ARZIYLA İLGİLİ SIKINTI YOK”
Genel Kurul’da soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, soğuk havalara rağmen doğalgaz arzıyla ilgili herhangi bir sorunun yaşanmadığını belirterek, atmosfere açık işletmelerde, özellikle bir milyon 100 bin kilometre iletim ve dağıtım hattı olan işletmelerde bir kısım aksaklıkların yaşanmasının muhtemel olacağını kaydetti.
Arz güvenliğine değinen Yıldız, büyüyen Türkiye'nin büyüyen enerji sektörünün mutlaka oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu nedenle yerli kaynakların, yenilenebilir kaynakların, su, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle gibi kaynakların her birini olabildiğince harekete geçirmek istediklerini kaydetti.
“TÜRKİYE AB’DE DOĞALGAZI EN UCUZ SATAN ÜLKE”
Kayıp kaçak oranlarının daha hızlı da düşürülmesi gerektiğini kaydeden Bakan Yıldız, “Bugün Dicle ve Van bölgesini çıkarttığımızda, Türkiye'nin kayıp kaçak ortalaması AB'nin kayıp kaçak ortalamasından düşüktür; yüzde 9,4'tür. Şimdi, bize düşen görev o bölgelerimizde de bunu yapmaktır.” dedi.
Elektrik fiyatları ile ilgili eleştirilere de değinen Yıldız, şöyle devam etti:
"Şu anda Türkiye, Uluslararası Enerji Ajansı'nın dönem başkanlığını yapıyor. Orada, Eurostat dediğimiz tek bir veri kullanılır ve Uluslararası Enerji Ajansı bunlardan alır. Elektrikte konutta, hani biz diyoruz ya vergiler yüksek, vergiler dahil, Bulgaristan ve Litvanya'dan sonra Türkiye'yi, bugünkü cari döviz fiyatlarıyla beraber 28 tane Avrupa Birliği üyesi ülke arasında en ucuz elektriğini satan ülke olarak söylüyorum. Sanayi için söylersek Finlandiya'dan sonra Türkiye 2'nci sıradadır. 28 tane Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazını en ucuz alan ülke biz değiliz ama doğalgazını en ucuz satan ülke biziz. Biz hemen hemen 2 kat alım gücü oluşturduk. Aynı asgari ücretle aynı doğalgaz miktarını, aynı kilovatsaat elektriği 2 kat daha fazla alabilecek hale geldik."
“TÜRKİYE TANAP’DA KAZANAN ÜLKE”
Yapılan eleştirilerde "Nabucco öldü, çöpe atıldı, siz neredeydiniz?" denildiğini belirten Yıldız, "Bunu ancak bir Avusturya'nın doğalgaz tedarikiyle alakalı konuyu konuşurken dile getirebilirsiniz" dedi.
Yıldız, şöyle devam etti: "Nabucco, Baumgarten'da, Avusturya'ya kadar gidecek olan bir hat. 1800 kilometrelik hattın Türkiye'den geçmesi ilgilendiriyor Türkiye'yi. Biz, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de doğalgaz tedariki için uğraşırız ama önce ülkemizi düşünürüz. Projenin adının "Nabucco" veya "TANAP" olması, yarın bir gün bir başka isimde olması bizi çok fazla ilgilendirmez. Bizi ilgilendiren kısım şudur: 1800 kilometrelik hattın Türkiye'den geçip geçmediği. Bu hat Türkiye'den geçiyor.
Peki, Avusturya'dan geçiyor mudur bu hat? Avusturya'dan geçmiyor. Eğer siz 'Nabucco niçin olmadı?' derseniz, Avusturya'nın haklarıyla alakalı konuşmuş olursunuz. Türkiye alacağını almıştır. 1,8 milyon tonluk boru hattının Türkiye'den tedarik edilmesiyle alakalı anlaşmalara, sözleşmelere bunu koymuştur ve aynı istihdam aynı şekilde oluşturulacaktır. Türkiye burada kazanan ülkedir."