1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Eskiyen elektronik cihazlar yenilenip geri dönüştürülecek

Eskiyen elektronik cihazlar yenilenip geri dönüştürülecek

Elektronik cihazların yenilenip parçaların geri dönüştürüleceği ve böylece elektronik ithalatını azaltacak Getmobil Yenileme Merkezi açıldı. 

Eskiyen elektronik cihazlar yenilenip geri dönüştürülecek

Enerji Günlüğü - Getmobil Yenileme Merkezi’nin açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Sürdürülebilir ekonomi inşasında önemli katkı sunacak bu tesis aynı zamanda elektronik ithalatını kayda değer düzeyde azaltmamıza da yardımcı olacak. Her yenilenen cihaz, her geri dönüştürülen parça, gelecek nesillere bırakacağımız mirasın bir değeridir” dedi.

YENİLENMİŞ CİHAZ

Her yenilenmiş cihazın, çöplüğe gitmekten kurtarılan bir kaynak olduğunun, her geri dönüştürülen elektronik parçanın, yeni maden çıkarma ihtiyacını azaltan bir adım olduğunun bilincinde olduklarını kaydeden Kacır, “Sadece geçtiğimiz yıl cep telefonu ithalatımız 2,4 milyar dolar düzeyindeydi.  Elektronik sektörümüzün ithalatı ise aynı yıl 33,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Arzu ediyoruz ki teknoloji geliştirme altyapımızı ve insan kaynağımızı da elektronik ürünlerin çevreci ve sürdürülebilirlik anlayışıyla kullanımı için harekete geçirelim. Mevcut ithalatı daha makul seviyelere çekelim” dedi.  

YAKIN İSTİŞARE

Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu hususta diğer Bakanlıklarla yakın istişare halinde olduklarını belirerek, "Tabi elektronik cihazların el değiştirmesinde tüketicinin öncelikli beklentisinin güven olduğunun farkındayız. Bu anlamda Ticaret Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle kayıt dışılığın önüne geçilerek vatandaşımızın, sektörümüzün ve kamunun yaşayabileceği olası mağduriyetler de engellenmiş oldu” ifadesini kullandı.  

NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ

Bakan Kacır, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hayata geçirdiğimiz Türkiye'nin Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve Yenilik Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi’yle  Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bünyesinde elektronik atıklardan nadir toprak elementlerinin çevreci yöntemlerle geri kazanımına imkân tanıyacak bir pilot geri dönüşüm tesisi de kurduklarını kaydetti.