1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Eruslu: Bina yalıtımıyla yılda 15 milyar dolar tasarruf mümkün

Eruslu: Bina yalıtımıyla yılda 15 milyar dolar tasarruf mümkün

Türkiye’nin yalıtımlı binalarla her yıl 12-15 milyar dolar tasarruf elde edebileceği kaydedildi. 

Eruslu: Bina yalıtımıyla yılda 15 milyar dolar tasarruf mümkün

Enerji Günlüğü - Küresel İklim Krizi, dünyanın geleceğini ciddi şekilde tehdit ediyor. Sadece dünya ekosistemi değil ekonomiden sağlığa insan yaşamının tüm unsurları bu durumdan olumsuz etkileniyor. Dünya’nın, Sanayi Devrimi’nden sonraki en sıcak zamanlarını yaşadığı bir ortamda daha da anlamlı hale gelen 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeni ile bir açıklama yapan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, yalıtımın enerji verimliliğini artırıp karbon emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rol oynadığına dikkat çekti. 

Emrullah Eruslu yaptığı değerlendirmede, “Yapılacak 5 yıllık bir planla yılda 300 bin hanenin yalıtımlı hale getirilmesi durumunda, sera gazı azaltımının 13,5 milyon ton karbondioksit civarında olacağı hesaplanıyor. Bu rakam, 124 bin adet ağaçtan oluşan 50 bin dönümlük bir ormanın 5 yıl boyunca yuttuğu karbondioksit miktarına denk geliyor. İşte yalıtım çevrenin korunmasında bu kadar önemli bir görev üstleniyor” dedi.

ENERJİNİN %33’Ü 

Kullanılan toplam enerjinin yüzde 32,7’sinin binalarda tüketildiğine dikkat çeken Eruslu, “Tüketilen bu enerjinin yüzde 80’i kışın ısınma, yazın soğutma için kullanılıyor. Isı yalıtımı yapılmış binalar ısı kayıplarının önüne geçerek yazın elektrik kışın doğal gaz faturalarını yarı yarıya düşürüyor. Kentsel dönüşümün binalarımızı gelişmiş ülke standartlarına yükseltmek ve ülkemizi taşıdığı enerji yükünden kurtarmak için çok büyük bir fırsat olarak görmemiz lazım. Tüm binaların çatı, duvar ve döşemelerinde ısı yalıtımı yaparak ve pencerelerde kaplamalı yalıtım camı üniteleri kullanarak ülkemizin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 azaltabiliriz. Türkiye’deki binaları enerji verimli hale getirerek (En az C sınıfı binalar) enerji fiyatlarına bağlı olarak her yıl 12-15 milyar dolar tasarruf elde edebiliriz. Çocuklarımıza daha yaşanır bir Dünya ve ülke bırakmak için bu adımları ivedilikle atmamız büyük önem taşıyor” ifadesini kullandı.