1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EPGİS: İstasyonlar ya kapanır ya işçi çıkartır

EPGİS: İstasyonlar ya kapanır ya işçi çıkartır

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, EPDK’nın talebiyle akaryakıt fiyatının bayi karından karşılanmak üzere indirilmesinin istasyonları faaliyete son vermek ve/veya işçi çıkarmak zorunda bıraktığını söyledi. 

EPGİS: İstasyonlar ya kapanır ya işçi çıkartır

Enerji Günlüğü - EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, EPDK’nın talebiyle akaryakıt fiyatının bayi karından karşılanmak üzere indirilmesinin istasyonları faaliyete son vermek ve/veya işçi çıkarmak zorunda bıraktığını söyledi. 

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, EPDK’nın akaryakıt fiyatlarında dağıtım kârından karşılanmak kaydıyla 17-25 kuruşluk indirim yapılması talebini değerlendirdi. Sektörün, düzenleyici otorite EPDK’nın bu talebini “zorunluluktan dolayı” yerine getirdiğini ifade eden Aktaş, “Ancak sektör halen 2015 yılında getirilen tavan fiyat uygulamasında uygun görülen kâr marjlarının şu an dolar karşılığı olan TL değerinde çalışmaktaydı. Bu zorunlu uygulamayla maalesef kâr marjlarımız kesintiye uğramıştır” dedi. 

İSTASYONCU ELEMAN ÇIKARACAK 

Tüketicinin korunması gerekçesiyle yaptırılan fiyat indiriminin Covid-19 salgını ile mücadele sürecinde bile çalışanlarını işten çıkarmamayı başarmış akaryakıt sektörünü ağır yük altında bırakacağı görüşünü dile getiren EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, “Maalesef bu uygulama nedeniyle zor dönem geçiren bayiler, zorunlu olarak elemanlarında kısıntıya ve kesintiye gitmek zorunda kalacaklar. Artık bu fiili kâr marjı ile bayilerin ayakta kalma şansı çok zora girmiştir” diye konuştu. 

BAZI İŞLETMELER KAPANABİLİR

EPGİS Başkanı Aktaş, ağır rekabet şartlarında geriye düşen ve borçlarını çeviremeyen akaryakıt bayilerinin “işletmeyi durdurma” seçeceğini değerlendirdiklerini belirtti. Sektördeki yerli dağıtım firmalarının bu karar ile bu yıl yenilecek bayilik sözleşmelerinde yatırım yapamaz hale geleceklerini savunan Aktaş “Diğer bir etkiyi ise sektördeki yabancı oyuncularda görüyoruz. Uluslararası akaryakıt markaları bu türdeki müdaheleleri anlamakta zorlanıyor. Yatırımdan kaçınmakta, bu tarz hareketler nedeniyle piyasadan çıkmayı değerlendirme ihtimallerini ortaya çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı. 

VERGİSEL DÜZENLEME ŞART

EPDK tarafından düzenlenmiş ve sıkı ürün denetimi yapılan akaryakıt piyasasında sıkı vergi denetimine de ihtiyaç olduğunu vurgulayan Aktaş şöyle dedi: 

“Vergisel düzenleme yapılmadıkça EPDK ve sektör oyuncuları karşı karşıya gelmeye devam edecektir. Unutulmamalıdır ki ucuz etin yahnisi yavan olduğu gibi, ucuz akaryakıtın vergisi kaçak, etkisi ise piyasayı bozucu olur.”

İlgili Haberler