1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK-TÜREB Hatay`da rüzgar için buluştu

EPDK-TÜREB Hatay`da rüzgar için buluştu

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından organize edilen ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nce  (TÜREB) desteklenen...

EPDK-TÜREB Hatay`da rüzgar için buluştu

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından organize edilen ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nce  (TÜREB) desteklenen “Rüzgar Enerjisi 2. Sektör Toplantısı” Hatay’da gerçekleşti. RES yatırımcıları ile Hatay’da bir araya gelen EPDK ve TÜREB üyeleri, rüzgar sektöründeki sorunları ve çözüm önerilerini birlikte değerlendirme fırsatı buldu. Bu yıl yaklaşık 2 bin megawatt’lık (MW) yeni kapasite açılacağı yönündeki beklentinin yüksek olmasıyla, rüzgara dayalı elektrik üretim santrali yatırımcıları konuya ilgi gösterdi. Rüzgar enerjisinde karşılaşılan sorunlar ve aşılması gereken konularda neler yapılabileceğine ilişkin çözüm önerileri tek tek yatırımcı firmalardan dinlendi.

Toplantıda, rüzgar yatırımcısı için sağlanan teşviklerden, bağlantı noktalarındaki problemlere kadar pek çok konu masaya yatırıldı. Lisans alıp, yatırım sürecine geçmeyen firmalar için bazı yaptırımlarla, bu firmaların ya bir an önce yatırıma geçmeleri, ya da ellerinde bulunan lisanları iade ederek kısa zamanda yatırıma geçebilecek firmaların önünün açılması konusu ağırlık kazandı. 4628 sayılı kanun tasarısının enerji komisyonundan geçtiği ve Genel kurulda değerlendirildiğinin hatırlatıldığı toplantıda, somut adımlar atılması için öncelikle EPDK kuruluş kanununa ilişkin bazı düzenlemelerin yapılmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekildi. Yatırım sürecindeki prosedürlerin yoğun ve uzun sürmesinden dolayı sıkıntı yaşayan yatırımcılar ise karşılaştıkları problemleri ve buldukları çözüm önerilerini, EPDK Başkanı Hasan Köktaş’a sunma fırsatı yakaladı. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, sorunların farkında olduklarını ve rüzgarın önünün açılıp yatırımların bir an önce başlaması için, tüm birimleriyle ellerinden gelen çabayı göstereceklerini kaydetti.

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye’de rüzgar enerjisi alanında çok yol kat edildiğini, zorlu aşamaları geride bıraktıklarını ve bundan sonra Bakanlığın ve EPDK’nın da desteği ile sorunları daha kolay aşacaklarını ifade etti. Toplantıda ön plana çıkan problemlere ilişkin konuları özetleyen Ataseven, şunları söyledi: “Bugün için baktığımızda 2023 yılı hedefine ulaşabilmek için gereken büyük düzenlemeler yapılmış durumda. Ama operasyonel bariyerlerimiz var. Yatırımcı yatırım yapmak istediğinde 16 hatta 18 farklı kurumdan inşaat izni alması gerekiyor. Bu da yaklaşık 1,5-2 yıl kadar sürüyor. Bu sürelerin kısalması gerekiyor. Tek bir kurumdan maksimum 3 ay içinde inşaat izinlerinin verilebiliyor olması lazım. Yerli katkının uygulanmasında karşılaştığımız “yüzde 100 yerli” ifadesi yüzde 55 alt sınır getirilerek revize edildi. Fakat 2015 yılı sonuna kadar işletmeye alınan rüzgar santralleri bu teşvikten yararlanıyor. Bir santralin işletmeye alınması için 4-5 yıl kadar süre geçiyor. Bugün yatırım kararı alacak yatırımcılar bu teşvikten yararlanamayacakları için yatırımlarından vazgeçiyorlar. Bunun için bu tarihin 2023 yılı sonuna kadar uzatılmasının yatırımları arttıracağını düşünüyoruz. Diğer bir konu radarla ilgili. Enerji Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına ek olarak MİT’in de etki analizlerine katılması öngörüldü.  Bu da prosedürlerin artması gibi bir durumu ortaya çıkardı. Oysaki etki analizlerinin ivedilikle yapılması gerekiyor” diye konuştu.